Μέσα στο επόμενο διάστημα υπολογίζει ο e-ΕΦΚΑ ότι θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη που προβλέπει την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται. Στόχος είναι το σύστημα περικοπής της σύνταξης να γίνει πιο δίκαιο. Για τις αλλαγές στους εργαζόμενους συνταξιούχους μίλησε στο Newsbeast, o Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κουτσούκος.

Όπως επισήμανε ο νομικός, με βάση το διάστημα που πραγματοποιήθηκε η απασχόληση συνταξιούχου, διακρίνονται τέσσερις κατηγορίες απασχολούμενων συνταξιούχων:

  • απασχόληση από 28.02.2020 και έπειτα,
  • απασχόληση από 13.05.2016 έως 27.02.2020,
  • απασχόληση με έναρξη πριν τις 13.05.2016 και λήξη μετά τις 13.05.2016 και
  • απασχόληση με έναρξη και λήξη πριν τις 13.05.2016.

Σε περίπτωση που αναληφθεί μετά τη συνταξιοδότηση υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση, το σύνολο των ακαθάριστων κύριων και επικουρικών συντάξεων καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% από 01.03.2020, εκτός εάν ο συνταξιούχος εμπίπτει σε μία από τις εξαιρέσεις.

Σημειώνεται ότι για το διάστημα από 13/05/2016 έως 27/02/2020 η μείωση ανερχόταν σε 60%. Ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται μετά τη συνταξιοδότηση, δύναται, κατόπιν αιτήσεως του ασφαλισμένου, να προσαυξήσει την ήδη καταβαλλόμενη σύνταξή του. Η προσαύξηση λόγω απασχόλησης συνταξιούχου υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές των άρθρων 8 και 28 του Ν. 4387/2016 και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

«Είναι γεγονός ότι μια μεγάλη πλειοψηφία συνταξιούχων τα τελευταία έτη επιλέγει το δρόμο της παράλληλης συνταξιοδότησης και εργασίας, εφόσον αφενός μεν εξασφαλίζουν δύο πηγές εισοδημάτων (εργασία-σύνταξη), αφετέρου δε δύνανται να προσαυξάνουν τη σύνταξή τους, με την προσθήκη των ετών εργασίας που συμπληρώνουν μετά τη συνταξιοδότησή τους» ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

Ο Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κουτσούκος

Ποιους συμφέρει να εργάζονται

Η ανωτέρω προοπτική σίγουρα συμφέρει αναμφισβήτητα εκείνους που έχουν ικανοποιητικές απολαβές σε πλήρη και όχι μερική απασχόλησή τους (και δεν επηρεάζονται τόσο από τη φορολογία, εάν δεν ανεβαίνει αισθητά το ποσοστό φορολόγησής τους, λόγω αύξησης των εισοδημάτων τους) και διατηρούν, κατά συνέπεια, μια βάσιμη προσδοκία για μια αξιόλογη προσαύξηση της σύνταξής τους, όταν προβούν σε οριστική παύση εργασιών.

Συνταξιούχοι

Αλλαγές στο «πέναλτι» 30%

«Η προσαύξηση της σύνταξης θα είναι λίαν ικανοποιητική, εφόσον δεν συνδέεται με μια περιορισμένη χρονικά απασχόληση (π.χ για 1-2 έτη), αλλά με μια απασχόληση, χρονικής διάρκειας τουλάχιστον από 5ετία και άνω» επισημαίνει ο νομικός. Αντιθέτως, όπως πρόσθεσε ο κ. Κουτσούκος «πενιχρά προκύπτουν τα οφέλη για εκείνους που θα απασχοληθούν με μειωμένη απασχόληση και, αντιστοίχως, με μειωμένες απολαβές. Εάν η περικοπή του 30% συνεχίσει μάλιστα να εφαρμόζεται με οριζόντιο τρόπο, δηλαδή ανεξαρτήτως ημερών εργασίας, πέραν της αδικίας που θα διαιωνίζεται (συνταξιούχοι με απασχόληση π.χ 3-4 ημερών εξισώνονται ως προς τις απώλειες στη μηνιαία τους σύνταξης με συνταξιούχους πλήρους απασχόλησης), θα συντηρείται το αντικίνητρο απασχόλησης, οπότε και ο e-ΕΦΚΑ θα στερείται εισφορών που τόσο πολλή ανάγκη έχει το σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως για ένα 30% περίπου των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα συνταξιούχων εξακολουθεί να εκκρεμεί η καταβολή για πάνω από τρία  χρόνια των αναδρομικών από τη μείωση του πέναλτι από το 60% στο 30%. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο «είναι αληθές ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χορηγεί ευκαιρίες και δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει κάθε συνταξιούχος, αρκεί να αξιολογήσει ορθώς και επαρκώς τα οφέλη, αλλά και τα μειονεκτήματα που μπορεί να εμφανίζουν οι επιλογές του. Η έγκαιρη καθοδήγηση από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία-εργατολόγο αποτελεί σαφώς καθοριστική κίνηση για την ορθή στάθμιση των αποτελεσμάτων» κατέληξε ο νομικός.