Από διπλό κρας τεστ περνάει σήμερα Παρασκευή (21/4) η ελληνική οικονομία. Ένα μήνα πριν τις εκλογές η Eurostat θα ανακοινώσει το έλλειμμα και το χρέος του 2022, ενώ τα μεσάνυχτα «μιλάει» η S&P, η οποία έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο.

Ακόμα και εάν η επενδυτική βαθμίδα ρεαλιστικά τοποθετείται μετά τις κάλπες, στις ανακοινώσεις της S&P δεν μπορεί παρά να αποτυπώνεται η ουσιαστική βελτίωση σε έλλειμμα και χρέος. Επί των προσδοκιών για τις ανακοινώσεις της Eurostat ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει κάνει λόγο για μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 όταν το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή «βλέπει» μικρό πλεόνασμα. Στο μέτωπο της πιστοληπτικής αξιολόγησης ο πήχης μπαίνει χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα με αυξημένες όμως πιθανότητες αναβάθμισης των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.

Σε περίπτωση που ο αμερικανικός οίκος δεν προχωρήσει σε αναβάθμιση οι προβολείς θα στραφούν στις επόμενες δύο αξιολογήσεις. Συγκεκριμένα στις 9 Ιουνίου από την Fitch, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής κάλπης και στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS.

Βαρόμετρο για τους οίκους θα αποτελέσουν οι σημερινές ανακοινώσεις από την Eurostat όπου τα νέα από αυτό το μέτωπο αναμένεται να είναι παραπάνω από θετικά καθώς ο προϋπολογισμός του 2022 έκλεισε με μηδενικό έλλειμμα ή με οριακό πλεόνασμα ( σ.σ. όπως έχει προβλέψει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής) έναντι στόχου για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.

Εξέλιξη που κάνει ευκολότερη τη φετινή διαδρομή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ, όχι όμως και του χρόνου καθώς η χώρα επιστρέφει στην υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα αφού σύμφωνα με την Κομισιόν ο πήχης δεν μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το 2,2% του ΑΕΠ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ετήσιες δαπάνες για τους τόκους.

Στο μέτωπο του δημόσιου χρέους η Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία θα επιβεβαιώσει τη βουτιά-ρεκόρ των 25 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος -από το 194,5% το 2021 σε 168,9% το 2022 (σ.σ ενδεχομένως και χαμηλότερα) και στο 159,3% του ΑΕΠ το 2023- λόγω της ώθησης που έλαβε η οικονομία μέσω των κυμάτων της ακρίβειας.

Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, αλλά οι υψηλές τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ παγιώνονται. Ως απόλυτο μέγεθος το δημόσιο χρέος παραμένει «τρομακτικό», καθώς από 353,4 το 2021 αυξήθηκε στα 355 δισ. ευρώ το 2022, ενώ το 2023 θα σκαρφαλώσει στα 357 δισ. ευρώ. Τα μόνα θετικά στα χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους είναι ότι έχει μέση διάρκεια 20 ετών, σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4%, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ.