Είκοσι τρεις τόνους χρυσού αγόρασε η Τουρκία τον Ιανουάριο, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο αγοραστή χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Τουρκία κατέχει πλέον 565 τόνους χρυσού, το υψηλότερο απόθεμα που έχει καταγραφεί ποτέ, εκτινασσόμενο κατά 148 τόνους, βάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αγοράς χρυσού από την Τουρκία αξίζει να αναφερθεί πως τον Ιανουάριο συνολικά οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσέθεσαν 31 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους, δηλαδή μόλις έξι τόνους μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που αγόρασε μόνη της η Τουρκία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και η Κεντρική Τράπεζα του Καζακστάν ήταν ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο, ενισχύοντας τα αποθέματά τους κατά 15 τόνους και 4 τόνους αντίστοιχα.

Η Τουρκία, όπως σημειώνει το Bloomberg, συσσωρεύει χρυσό εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ βρισκόταν ήδη από πέρυσι στην πρώτη θέση του πίνακα με τους αγοραστές του πολύτιμου μετάλλου διεθνώς.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ανέστειλε προσωρινά ορισμένες αγορές χρυσού στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την άμβλυνση του οικονομικού αντίκτυπου από τους φονικούς σεισμούς.

Αντιστάθισμα στις πιέσεις για τα νοικοκυριά

Ο χρυσός είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής και στα τουρκικά νοικοκυριά, καθώς συχνά επιλέγεται ως αντιστάθμισμα στις νομισματικές και πληθωριστικές πιέσεις.

Το 2022 οι εισαγωγές χρυσού ανήλθαν σε 20,4 δισ. δολάρια, γεγονός που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας ύψους 48,8 δισ. δολαρίων.

Για τον λόγο αυτό η Τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις εισαγωγές χρυσού, οι οποίες θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή για την επιδείνωση των εξωτερικών οικονομικών της χώρας.