Η Gazprom αρχίζει σιγά σιγά να σταματάει ορισμένες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με επιστολή της, στην οποία επικαλείται λόγους «ανωτέρας βίας», με αποτέλεσμα να εντείνεται το άσχημο κλίμα ανάμεσα στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο ανέφερε ότι διαθέτει την συγκεκριμένη επιστολή, το έγγραφο έχει ημερομηνία 14 Ιουλίου και σημείωσε πως η ρωσική εταιρεία δεν μπορούσε να εκπληρώσει ορισμένες υποχρεώσεις εφοδιασμού της λόγω «έκτακτων» συνθηκών. Αυτό σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα συνεχιστούν, με εξαίρεση μερικές που δεν θα πραγματοποιηθούν.

Μάλιστα, διαρροές αναφέρουν ότι από τους πρώτους χαμένους από τις διακοπές, φέρεται να είναι ένα «ισχυρό κράτος», που προμηθεύονταν αρκετό ρωσικό αέριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαρρεύσει περισσότερες πληροφορίες, όμως το πρακτορείο αναφέρει πως η Μόσχα θα ασκήσει πιέσεις στην Δύση, για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η τελευταία στην πρώτη με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημειώνεται, πως οι σχέσεις Gazprom – Δύσης είναι τεταμένες τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο Nord Stream 1 δέχεται την ετήσια συντήρηση του, όμως η ρωσική εταιρεία αναφέρει πως υπάρχει θέμα στον ανεφοδιασμό, ο οποίος αφορά μια τουρμπίνα του αγωγού, που πρόκειται να κατασκευαστεί στον Καναδά.