Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ως προς την άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα φορολογίας, Algirdas Semeta, οι υπουργοί Οικονομικών «έκαναν ένα τεράστιο βήμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής στην Ε.Ε.» σε μία περίοδο όπου οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Βάσει της συμφωνίας, θα τεθούν χρονικές προθεσμίες ώστε να επιτευχθεί αυτοματοποιημένη διαδικασία πληροφόρησης για πολίτες ή επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή ένα χρόνο νωρίτερα είχε συναντήσει εμπόδια από την Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας έκανε λόγο για «μία καλή συμβιβαστική λύση». Η Βιέννη και το Λουξεμβούργο πέτυχαν, άλλωστε, η συμφωνία -η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ- θα περιλαμβάνει τα έσοδα από 5 κατηγορίες εισοδημάτων, «τα έσοδα από εργασία, διευθυντικές αμοιβές, μερίσματα, κεφαλαιουχικά κέρδη, ασφαλιστικά προϊόντα, συντάξεις και ακίνητη περιουσία».

Επίσης, διατυπώνεται ρητά ότι οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να ζητούν τραπεζικά στοιχεία για συγκεκριμένους ύποπτους φοροφυγάδες.

Η Κομισιόν ζητούσε να περιληφθούν τρεις ακόμη κατηγορίες εισοδημάτων, που ενδεχομένως να υιοθετηθούν το 2017, όταν θα τεθεί υπό αναθεώρηση η πολιτική αυτή.