Η 1η Ιουλίου θα σηματοδοτήσει το νέο κύκλο των μέτρων στήριξης των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που έχει προκαλέσει. Στόχος της κυβέρνησης είναι το πακέτο στήριξης των πολιτών απέναντι σε ακριβό ρεύμα και καύσιμα να ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα από την ημερομηνία αυτή και μετά. Άλλωστε, οι αιτήσεις για το power pass συνεχίζονται και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα αρχίσουν να πιστώνονται τα χρήματα στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbeast, σε σύσκεψη που θα γίνει ακόμα και σήμερα υπό τον πρωθυπουργό με το οικονομικό επιτελείο, θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις νέες ενισχύσεις στα καύσιμα.

Με τις τιμές να καλπάζουν τα μέτρα στήριξης αποτελούν μονόδρομο για την κυβέρνηση όχι μόνο για να φύγει το βάρος από τους πολίτες αλλά και γιατί οδεύουμε στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν.

Οι ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να γίνουν το αργότερο έως την Τετάρτη 22 Ιουνίου και το πακέτο των μέτρων στήριξης το οποίο θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ (130 εκατομμύρια ήταν το πρώτο πακέτο) θα αφορά και περισσότερους πολίτες καθώς θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Αντλία βενζίνης σε αυτοκίνητο

Τον δρόμο για τα παραπάνω άνοιξαν τα οικονομικά στοιχεία όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον Μάιο με τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν πολύ καλά και μάλιστα να έχουν υπερβεί τον στόχο.

Αυτό που τόνιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Νewsbeast είναι πως αν τελικά αυξηθούν και άλλο τα έσοδα – ειδικά από τον τουρισμό – ό,τι μπαίνει στα δημόσια ταμεία θα μεταφράζεται σε νέες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται για να στηριχθούν οι πολίτες.

Τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει»

Ειδικότερα όσον αφορά στα μέτρα στήριξης στον τομέα των καυσίμων οι συζητήσεις έχουν οδηγήσει στα εξής:

Το νέο fuel pass θα έχει διάρκεια τριών μηνών από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου (εδώ αυτό που δεν έχει κλειδώσει ακόμα είναι το ύψος της επιδότησης αλλά και πόσο θα αυξηθούν οι δικαιούχοι).

Βέβαιο θεωρείται ότι το ποσό της επιδότησης θα ανέβει και οι τελευταίες πληροφορίες το ορίζουν 40 έως 60 ευρώ για το τρίμηνο από 30 έως 50 ευρώ που είναι σήμερα.

Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, για το fuel pass η ψαλίδα ανοίγει και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Η πολύ επιτυχημένη παρέμβαση όσον αφορά στο diesel κίνησης θα συνεχιστεί επίσης με την επιδότηση να δίνεται στην αντλία και επίσης θα είναι κατά τι υψηλότερη από αυτή που δίνεται σήμερα.