Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων σημειώθηκε τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με εξαίρεση το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια που παρουσίασε μικρή πτώση.

Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 στο 0,47% και 0,34% αντίστοιχα, από 0,46 και 0,33% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Επίσης το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε άνοδο 7 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,68%.

Όσον αφορά στα επιτόκια των δανείων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) παρουσίασε μικρή πτώση κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,29%.

Αντίθετα, σημαντική άνοδο παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια καθώς και των επαγγελματικών δανείων κατά 11 και 22 μονάδες βάσης αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν στο 6,56% και 9,43%. Ακόμη, τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος τόσο για μικρά σχετικώς ποσά (μέχρι 1 εκατ. ευρώ) όσο και για μεγάλα σχετικώς ποσά (άνω του 1 εκατ. ευρώ), παρουσίασαν άνοδο, κατά 10 και 4 μονάδες βάσης αντίστοιχα, και διαμορφώθηκαν στο 5,96% και 5,32% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος και το αντίστοιχο των δανείων με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη τα οποία σημείωσαν άνοδο κατά 18 και 3 μονάδες βάσης αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν στο 3,72% και 3,99% αντίστοιχα.

Παράλληλα άνοδο σημείωσαν τον Οκτώβριο του 2010 τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων.

Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια καταθέσεων με διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2010, μικρή άνοδο κατά 3 και 8 μονάδες βάσης αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν στο 3,44% και 3,67% αντίστοιχα. Τα μέσα επιτόκια των στεγαστικών, των επιχειρηματικών και των επαγγελματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρουσίασαν άνοδο κατά 6, 5 και 6 μ.β. αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν στο 3,68%, 4,48% και 5,35% αντίστοιχα.