Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κράτη μέλη του συμφώνησαν να απελευθερώσουν 120 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν την μισή ποσότητα, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσε την Τετάρτη το Reuters.

«Ο ΔΟΕ προχωρά στη συλλογική απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου 120 εκατομμυρίων βαρελιών (συμπεριλαμβανομένων 60 εκατομμυρίων βαρελιών που συνεισφέρουν οι ΗΠΑ ως μέρος της συνολικής ανάληψης από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου τους)», έγραψε στο Twitter ο ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ.

«Περισσότερες λεπτομέρειες για συγκεκριμένες συνεισφορές θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα».

«Η πλήρης απαγόρευση εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε εκτόξευση των τιμών»

Παραμένοντας στα των τιμών του πετρελαίου, αλλά σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι τυχόν μέτρα με τα οποία θα επιβαλλόταν πλήρης απαγόρευση στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσαν στην «εκτόξευση» των τιμών παγκοσμίως, κάτι που θα έπληττε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Γέλεν είπε ότι ελπίζει οι πετρελαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ και αλλού να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά τους επόμενους έξι μήνες – χάρη και στο δέλεαρ των υψηλότερων τιμών, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Αυτό, συμπλήρωσε, θα επέτρεπε να επιβληθούν σκληρότεροι περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο.