«Οι Έλληνες επέλεξαν την φτώχεια, ας την έχουν». Αυτός είναι το τίτλος άρθρου του Ιταλού Οικονομολόγου Φραντσέσκο Τζιαβάτζι στους Financial Times.

Όπως τονίζει στο άρθρο του «η ελληνική κοινωνία δεν έχει καμία διάθεση να εκσυγχρονιστεί» και προσθέτει πως αν οι Ελληνες δεν θέλουν να εκσυγχρονιστούν πρέπει να το αποδεχτούμε.

Σημειώνει ακόμη ότι «η δημοτικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά την επιθυμία τους να παραμείνουν ένα έθνος με το μισό κατά κεφαλήν εισόδημα της Ιρλανδίας, χαμηλότερο και από αυτό της Σλοβενίας και σε λίγα χρόνια και από αυτό της Χιλής».

«Ελπίζω μόνο να μην ονειρεύεται κανείς στην Αθήνα ότι η συγχώρεση χρέους και το Grexit θα προσφέρουν έναν εναλλακτικό δρόμο προς την ανάπτυξη, υποστηρίζει ο ίδιος.

Ο ιταλός οικονομολόγος επισημαίνει την ανάγκη οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο σημειώνει οτι αυτές δεν θα τις επιβάλλει η Ευρώπη και ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δάνεια. Παράλληλα καλεί τους Ευρωπαίους να δουν την αλήθεια και να ξεχάσουν ότι θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι πραγματικά είναι τόσο σημαντικό να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός της Ε.Ε.. Αλλωστε η προστασία των πιστώσεων μας δεν είναι κριτήριο καθώς είτε μας αρέσει είτε όχι έχουν χαθεί…» σημειώνει.