Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της, να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα και να εξασφαλίσει ένα λογικό πρωτογενές πλεόνασμα, γράφει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Αλλά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της υιοθετώντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας φέτος και αργότερα, καθώς αυτό θα έπληττε την ικανότητά της να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών γράφει: «Για τι πράγμα μιλάμε; Για μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, για την εσαεί διατήρηση ενός λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, για ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων… για μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος… για την φιλελευθεροποίηση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών κ.λπ.».

Ωστόσο, προειδοποιεί, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει αυτούς τους στόχους, εάν προσπαθήσει να επιτύχει τους «αφόρητα υψηλούς» στόχους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα που ζητούν οι πιστωτές της.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να αποδεχθεί – και δεν θα αποδεχθεί – μία θεραπεία, η οποία για μια πενταετία αποδείχθηκε χειρότερη από την ασθένεια», γράφει ο Γιάννης Βαρουφάκης.