Ξεκινούν πάλι σήμερα οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν, στη βάση των «κόκκινων» γραμμών που έχουν χαραχθεί είναι τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό και ο ΦΠΑ.

Για τα εργασιακά, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι είναι πλέον σε καλύτερο δρόμο, ενώ σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, η κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη να κόψει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με αντικίνητρα.

Για τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στο δημοσιονομικό κενό, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο του λογιστικού υπολογισμού, ενώ στο πεδίο του ΦΠΑ, φαίνεται πως έχει καλυφθεί η απόσταση για τους συντελεστές και μένουν ανοιχτά για τα προϊόντα που θα υπαχθούν σε κάθε κατηγορία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφορικά με τον ΦΠΑ οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής.

Την ίδια ώρα, για συνεδρίαση του EuroWorking Group την ερχόμενη Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο την Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 5 Ιουνίου ξεκινάνε οι πληρωμές προς το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου πρέπει να γίνει πληρωμή 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις 12 του μήνα 344 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια μέρα πρέπει να πληρωθούν και 550 εκατ. ευρώ για το δεκαπενθήμερο της μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Άλλα 573 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν στο ΔΝΤ στις 16 Ιουνίου και 344 εκατ. στις 19 του μήνα.