Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Σπύρο Κουβέλη, στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ της Αστάνα στο Καζακστάν, με την υπογραφή μνημονίου για την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας και σειρά σημαντικών επαφών, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και φορείς της χώρας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, διερευνήθηκε η προοπτική συνεργασίας του εθνικού πρακτορείου της χώρας με εθνικούς φορείς ενημέρωσης του Καζακστάν, για την υλοποίηση της οποίας θα ακολουθήσει σειρά επαφών και οι σχετικές συμφωνίες.
Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον Πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου κ. Κουβέλη, το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Ελληνο-ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και του Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου του Καζακστάν,στις 21 Μαΐου 2015, παρουσία του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αστάνα Ευθ. Παντζόπουλου. Προβλέπει την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και εκδηλώσεων και εν γένει την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Ο κ. Κουβέλης, στο περιθώριο του Οικονομικού φόρουμ στην Αστάνα, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Καζακστάν Ερλάν Σαγκαντίε, με την υπουργό Τατιάνα Βαλοβάγια, μέλος του ΔΣ της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, με τον Ντμίτρι Πάνκιν,Πρόεδρο της Ευρασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς και με τον Πρόεδρο της Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Σερίκ Σουλτάνωφ.

Έγιναν επίσης συναντήσεις με φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων και της γεωργίας, με σκοπό την διερεύνηση συνεργασιών με την Ελλάδα.

Το Οικονομικό Φόρουμ της Αστάνα αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση του Καζακστάν που πραγματοποιείται ετησίως και προσελκύει πλήθος καταξιωμένων ομιλητών και συνέδρων απ’ όλο τον κόσμο.