Τελευταία κατατάσσεται η Αθήνα μεταξύ 36 μεγάλων πόλεων της Ευρώπης για την εγκατάσταση επιχείρησης, σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησε η εταιρία Cushman & Wakefield και παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση των προέδρων και Γενικών Διευθυντών της λέσχης των 10 μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Η έρευνα επικεντρώνεται στην αναγνώριση εκείνων των πόλεων, οι οποίες δημιουργούν το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στην έρευνα λαμβάνουν μέρος οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης, απαντώντας σε βασικά ζητήματα, τα οποία λαμβάνονται υπόψη, όταν εξετάζονται νέες περιοχές εγκατάστασης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ευνοούν περισσότερο τις πόλεις της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, καθώς και πόλεις της Νότιας Αμερικής και Ασίας, τοποθετώντας, σε πολλές περιπτώσεις, την Αθήνα στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Ως οι πόλεις που ευνοούν περισσότερο την επιχειρηματικότητα είναι το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη, ακολουθούμενες από τις Βρυξέλλες και τη Βαρκελώνη. Το Ντύσελντορφ εμφανίζεται, για πρώτη φορά, στην πρώτη δεκάδα, ενώ η Βιέννη αποτελεί την πόλη, η οποία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη βελτίωση από όλες τις υπό εξέταση πόλεις, κατά το προηγούμενο έτος.

Η Αθήνα βρίσκεται στην 36η θέση της κατάταξης, για το 2010, παρότι συγκέντρωσε το ίδιο ποσοστό με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο βρισκόταν στην 34η θέση. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η Αθήνα βρισκόταν στην 22η θέση της ίδιας κατάταξης.

Όμως, σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι, κατά περιόδους, η εταιρία Cushman & Wakefield προσθέτει καινούργιες πόλεις στην έρευνα της, μεταβάλλοντας τις θέσεις κατάταξης και καθιστώντας τον ανταγωνισμό πιο έντονο.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επεσήμανε ότι «το ΕΒΕΑ επανειλημμένα, ως σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης σε ζητήματα οικονομίας και αγοράς, έχει υποβάλει σειρά προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

«Πρόσφατα, υπέβαλε 12 προτάσεις, που εστιάζουν, κυρίως, στην άρση των αντικινήτρων για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα, ενώ προσφάτως έχει καλέσει και το νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη και τους δημάρχους, σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο, να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρωτεύουσας για την προσέλκυση επενδύσεων», είπε.