Ποιοι θα πληρώσουν τα 6 δισ. ευρώ της λίστας Βαρουφάκη

Αναλυτικά η λίστα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:54
02/04/2015
Ποιοι θα πληρώσουν τα 6 δισ. ευρώ της λίστας Βαρουφάκη
31
loading

Μπαράζ νέων φορολογικών  και φοροελεγκτικών μέτρων προβλέπει η νέα λίστα 26 σελίδων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους.

Με παλιά, αλλά και νέα μέτρα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει στόχο στόχο να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα και προτείνει παρεμβάσεις που εκτιμά σε 6 δισ. ευρώ.

Η λίστα που διέρρευσε στους Financial Times, προβλέπει ακόμη και υπέρβαση του μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, καθώς  η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 -3,9% το 2015.

Τα μέτρα και ποιοι θα τα πληρώσουν

Αναμφισβήτητα τα νέα μέτρα αφορούν όλα τα στρώματα της κοινωνίας, αν και είναι προσανατολισμένα σε υψηλότερα εισοδήματα.

Προβλέπονται κατασχέσεις άμεσα και ηλεκτρονικά, αλλαγές στις φοροαπαλλαγές που πλήττουν όλα τα νοικοκυριά, αυξήσεις φόρων, ακόμη και αυξήσεις στα εισιτήρια στα μουσεία.

- Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες (προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ)

-Αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατέχουν Ι.Χ μεγάλου κυβισμού, πισίνες και σκάφη αναψυχής. Το μέτρο πάντως είναι αμφίβολο τι έσοδα θα αποφέρει, καθώς η παράδοση πινακίδων είναι μια εύκολη λύση για όσους έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Ενδεχομένως να γίνει αύξηση των συντελεστών του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται στα οχήματα έως δέκα ετών με κυβισμό άνω των 1.929 κυβικών, στις πισίνες και τα αεροσκάφη (με συντελεστή σήμερα από 5% έως 10% του ετήσιου τεκμηρίου). Προβλέπονται πρόσθετα 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να θεωρηθούν πολυτελή αυτοκίνητα μικρότερου κυβισμού.

-Στα μέτρα προβλέπεται αύξηση των ανώτατων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος (σήμερα στο 42% για άνω των 42.000 ευρώ) – ενιαία κλίμακα φόρου για όλα τα εισοδήματα, επαναφορά αφορολογήτου, αλλά και κατάργηση φοροαπαλλαγών. Οι αλλαγές στη φορολογία θα φανούν τη νέα χρονιά για τα εισοδήματα του 2015.

Τα προβλεπόμενα έσοδα είναι από 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Προτείνεται η δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για εισόδημα από κάθε πηγή και θα συνοδευτεί με την αύξηση των ανώτατων συντελεστών.

-Μετρητά τέλος. Πληρωμή φόρων, προστίμων, λογαριασμών και τελών προς τη γενική κυβέρνηση (νοσοκομεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία) και τις ΔΕΚΟ μόνο με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών.

-Απευθείας παρακράτηση ΦΠΑ. Δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία πληρωμή με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ στη χονδρική και 1.500 ευρώ στη λιανική. Θα περνούν αναγκαστικά από τις τράπεζες με άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ

-Μηχανάκια για πληρωμή με πλαστικό χρήμα παντού. Κίνητρα για χρήση καρτών.

-Ποινικές διώξεις για απόκρυψη εισοδήματος ή μη καταβολή ΦΠΑ. Η απόκρυψη (μεγάλου) εισοδήματος από την εφορία και η μη καταβολή ΦΠΑ θα ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα, αλλά θα ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις. Η Φορολογική Διοίκηση δεν θα κυνηγάει την είσπραξη του προστίμου για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής- θα αναλαμβάνει απευθείας η Δικαιοσύνη.

-Ηλεκτρονικές κατασχέσεις ακόμα και για θυρίδες. Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και σταδιακή επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για μισθούς, συντάξεις, αλλά και θυρίδες.

-On line πρόσβαση σε καταθέσεις-δάνεια. Πλήρης πρόσβαση στα αρχεία των τραπεζών από τους φορο-ελεγκτές (το γνωστό καταθεσιολόγιο) και κατάρτιση Περιουσιολογίου. Μελέτη σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την εξέλιξη της ακίνητης περιουσίας του 1% των πιο πλούσιων.

-Λοταρία. Καθιέρωση λοταρίας αποδείξεων σύμφωνα με το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Πορτογαλία και τη Μάλτα

- Φόρος στις διαφημίσεις. 20% για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις με είσπραξη εντός του 2015. Πιθανή επέκταση του φόρου στις διαφημίσεις των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης

-Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 έως 10 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται νέα τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

-Κατάργηση των προώρων συντάξεων με σεβασμό κατοχυρωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τέλος στις εθελούσιες εξόδους για τράπεζες και ΔΕΚΟ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

31
σχόλια
 1. avatar Χρήστος

  Ωραία τα μέτρα, αλλά είναι μέτρα ψαρά: Δεν ξέρεις τι θα πιάσεις και βάζεις ένα νούμερο που σε βολεύει. Για παράδειγμα, offshore εταιρείες 725.000.000 Γιατί τόσα και όχι 72.500.000;
  Δηλαδή είναι ευχολόγια.
  Τα μέτρα για την φοροδιαφυγή είναι ενδιαφέροντα, αλλά δεν είναι ΑΜΕΣΗΣ είσπραξης.Π.χ. για να αποκτήσουν ταμειακή μηχανή όλοι όσοι ασχολούνται με τα ελεύθερα επαγγέλματα, θέλει τουλάχιστον 8-10 μήνες - οι μετρητές αντλίας στα βενζινάδικα (11.000) χρειάστηκαν 1,5 χρόνο. Δηλαδή, δεν θα βοηθήσουν την παρούσα κατάσταση.
  Δυστυχώς, ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ αποτελέσματα (όπως η αύξηση στα ποτά/τσιγάρα, ΦΠΑ στα νησιά) θα είναι στα μέτρα.

 2. avatar nikolaos1960

  Επιτελους και κατι για τα υψηλοτερα εισοδηματα,και αυστηρες ποινες σε οσους τα κρυβουν
  Καιρος ηταν,αρκει να αποδωσουν βεβαια.
  Επισης καλο και το οτι μαζευτε καπως και ο ΕΝΦΙΑ,απαλλασοντας τους πλεον αδυναμους.

  1. avatar Χρήστος

   Οι 100 δόσεις είναι οι αυστηρές ποινές ;

 3. avatar Nikath13

  που ειδατε τους νεους φορους στα κατωτερα εισοδηματα;

  1. avatar Χρήστος

   Αλλαγές στις φοροαπαλλαγές που πλήττουν όλα τα νοικοκυριά,
   Πέρισυ τέτοια εποχή 500.000.000 μοιράστηκαν σε 1.000.000 άτομα. Φέτος, 200.000.000 ΘΑ μοιραστούν κάποτε....

 4. avatar Chuck Norris ©

  Τι εγινε ρε παιδια, την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εχουμε για κυβερνηση ;
  Ο συριζα ειναι αντιθετος με τα παραπανω μετρα και οταν γινει κυβερνηση θα σκισει το μνημονιο....

 5. avatar Βασίλειος ο Β’

  Πρώτη φορά Φοροαριστερά.

 6. avatar KnightT

  Φόροι, φόροι και πάλι φλώροι. Ωραία η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλα και έναν προγραμματισμό ρε παιδια για την Ελληνική οικονομία, μια στρατηγική εις βάθος, μακρόχρονη. Λίγο φαντασία, και πολύ πράξη. Να βρούμε 10 τομείς που μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, να σχεδιάσουμε , να βοηθήσει το κράτος αυτούς τους τομείς, να παράγουμε και να εξάγουμε . Όλοι μιλούν για φωρους, για ανάπτυξη, αλλα κανένας για στρατηγική, για μακροπρόθεσμα πλάνα. Όλοι μπορούμε να γίνουμε υπουργοί οικονομικών, τι ποιο εύκολο, βάλε φωρους, και άλλους φωρους και άλλους φωρους. Φαντασία κανεις; Σχέδιο κανεις; Έστω κάποιες σκέψεις κανεις;

  1. avatar KnightT

   Το φλώροι μου το έβαλε ο διορθωτής, εννοώ φόροι.

 7. avatar Χρήστος

  Το email Χαρδούβελη ήταν με μέτρα 2 δις - (1 δις μέχρι τον Ιούνιο και εάν χρειαζόταν άλλο 1 δις μετά) με αποτέλεσμα τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό = 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη 1,5%.
  Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με κανένα πρωτογενές πλεόνασμα, μετά ο Βαρουφάκης μίλησε για πλεόνασμα 1,5%, η Παναρίτη για 0,6 και ΤΩΡΑ μαθαίνουμε για ΕΠΙΠΛΕΟΝ έσοδα 6 δις για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με το email Χαρδούβελη, ενώ θα υπάρξει ύφεση και η ανεργία αρχίζει πάλι να αυξάνει !!
  Και ακόμα δεν ξέρουμε εάν η ερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι η τελευταία εβδομάδα στο Ευρώ!!!
  Τι να σχολιάσεις!

 8. avatar GiaNaDoulepsoumeLigaki

  Οχι οχι! Ουτε υφεσιακα μετρα ειναι, ουτε δεξια πολιτικη ειναι, ουτε μνημονιο ειναι! Το μονο σιγουρο ειναι οτι η αναπτυξη έρχεται.

 9. avatar τετραγωνακιας

  κόψε πλάκα που η νέα δημοκρατία θα μας φανεί αριστερό κόμμα χαχαχαχαχα όλα για τους δημόσιους υπαλλήλους πάντως θα προσλαμβάνουμε κάργα πάλι εεεεεε εκεί είναι οι ψήφοι πως να το κάνουμε τον ιδιώτη θα τον τσακίσουμε όποιος ιδιώτης έχει μείνει πλέον

 10. avatar daidalos

  Η αριστερά πάντα ήτανε υπερ της έμμεσης περικοπής μισθών, πως το πετύχαινε αυτό?! πολύ απλά με την αύξηση των φόρων!

 11. avatar rmhtsos

  πρώτη φορά ξεφτίλα αριστερά για τα χαϊβάνια τα έλληνες

  1. avatar giannis

   Οι συριζαίοι δεν είχαν σχέδιο ο Σαμαράς είναι άπληστος ο Βενιζέλος αλαζονικός και εσύ απο ορθογραφία.......

 12. avatar manolis87

  τι θα γίνει με τα 4πορτα αγροτικά;

  1. avatar ΟΥΡΑΝΟΣ

   manolis87
   Οι πραγματικοί αγρότες να μην πληρώσουν,αλλά οι μη αγρότες που είναι το σύνολο των ιδιοκτητών των 4χ4 4πορτων ΝΑΙ να πληρώσουν.

 13. avatar manolis87

  τι θα γίνει με τα 4πορτα αγροτικά;

  1. avatar gus326

   Πεστα ντε που βλέπω τα 4πορτα των 40Κ+ και δεν πληρώνουν μια.

   1. avatar megaloagroths

    δηλαδη αν δεις διπορτο αγροτικο των 40κ δεν εχεις προβλημα?

 14. avatar Lola

  Ποιοι θα πληρώσουν? Oι κακομοίρηδες που πληρώνουν πάντα, ποιοι άλλοι;

 15. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  Γουαου. Φλατ ταξ ε; απο αριστερη κυβερνηση κιολας

 16. avatar remvastis

  Φωστήρες μου!!!!! Πληρωμή μόνο με πλαστικό χρήμα και πιστωτικές κάρτες!!! Εγώ, που λόγω ανεργίας σταμάτησα να πληρώνω το δάνειο μου και για το λόγο αυτό η τράπεζα μου ακύρωσε την πιστωτική μου κάρτα, πως θα κάνω τις πληρωμές μου? Και φυσικά δεν είμαι ο μόνος.......

  1. avatar KnightT

   Όχι αστεία ρε πόδια με την ανεργία,

   1. avatar ΟΥΡΑΝΟΣ

    KnightT
    Κανείς δεν κάνει αστεία,απλά πας στην τράπεζα και βγάζεις σε ένα λογαριασμό ας είναι και άδειος μια χρεωστική και κάνεις τη δουλειά σου.

    1. avatar KnightT

     Συγνώμη παιδια αλλα πολλα χρόνια πριν είχα μήνει άνεργος και ακόμα θυμάμαι τα αισθήματα αυτά. Έχεις δίκιο για την χρεωστική.

  2. avatar ΟΥΡΑΝΟΣ

   Με χρεωστική κάρτα.

  3. avatar rmhtsos

   χα χα βγάλε μια προπληρωμένη , καλό εεε?

 17. avatar eternity

  Παλι λειπουν τα φορολογικα κινητρα (εκπτωσεις) στους καταναλωτες για τις συναλλαγες δις που γινονται κατω από το τραπεζι με τεχνιτες,με γιατρους,με φροντιστηρια κλπ.Η γνωστη συναλλαγή του 1000 με αποδειξη 800 χωρις αποδειξη.Χωρις φορολογικα κινητρα ,μια τρυπα στο νερο θα επιτυχουν.Τι πραγμα είναι αυτό;Δεν το καταλαβαινουν πια ;Μπαμπουγερους εχουν και ειχαν στο μυαλο ολοι;Και ολο το ΦΠΑ να επιστρεψει στον καταναλωτή ,ο παροχος της υπηρεσίας θα πληρωσει φορο με την φορολογικη του δηλωση.Αν δεν κοπει αποδειξη ,τι θα εισπραξει το κρατος;ΜΗΔΕΝ.Και όταν ο καταναλωτης εχει κινητρο ,θα απαιτει και αποδειξη.Και την πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτατο δεν γινεται.

  1. avatar KnightT

   Συμφωνώ απόλυτα, πολύ σωστά.Εκει ειναι όλη η ουσία, Το κίνητρο, πάντα το κίνητρο.

 18. avatar Αρης Τερός

  Επιτέλους κυβερνά για πρώτη φορά η πραγματική δεξιά!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει