Στο 7% ανεβάζει το πήχη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το 2021 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενώ το επόμενο έτος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9%. Ωστόσο προειδοποιεί για κινδύνους κυρίως λόγω της πανδημίας.

Στην έκθεση της για τις οικονομίες που χρηματοδοτεί η EBRD σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σθεναρά μετά τη μεγάλη συρρίκνωσή της κατά 9% το 2020 καθώς το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε 4,5% σε τριμηνιαία βάση και περαιτέρω κατά 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο. Ο τουριστικός τομέας είχε καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση φέτος, αν και κινείται ακόμη αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα – ρεκόρ του 2019. Για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 3,9% αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και του ΕΣΠΑ τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη. Ωστόσο όπως αναφέρει παραμένουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι, που συνδέονται κυρίως με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο εκτιμά ότι το έλλειμμα πιθανόν να υπερβεί το 7% του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο έτος επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική επισημαίνει ότι παραμένει προσανατολισμένη στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης,

Την ίδια ώρα η EBRD αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το σύνολο των χωρών που χρηματοδοτεί στο 5,5% από 4,2% σε σχέση με τον Ιούνιο μετά την ισχυρή επίδοση στο πρώτο φετινό εξάμηνο αλλά χτυπά καμπανάκι για τις παρενέργειες από την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.