Δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το κούρεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και το άνοιγμα των εκατό δόσεων σε όλους τους φορολογουμένους ακόμα και αν χρωστούν εκατομμύρια ευρώ άρχισαν να διατυπώνονται στους κόλπους της κυβέρνησης, ενώ πηγές της τρόικας διατυπώνουν έντονες ενστάσεις.

Αρμόδιες πηγές της Καραγιώργη Σερβίας διαβεβαιώνουν ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή και δεν αποσύρεται, αφήνεται όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με όσα αρχικά ανακοινώθηκαν, γράφουν σήμερα «Τα Νέα». Ούτως ή άλλως, οι προτάσεις που ανακοινώθηκαν βρίσκονται σε διαβούλευση», σημειώνουν με νόημα πηγές του περιβάλλοντος της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η κατεύθυνση και η φιλοσοφία της ρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξουν, προσθέτουν όμως ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή ειδικών προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ζητήματα αναλογικότητας ή συνταγματικότητας τα οποία ενδεχομένως θα ανέκυπταν.

Τα αμφιλεγόμενα σημεία της προωθούμενης νέας ρύθμισης είναι επί της ουσίας δύο. Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα που σχεδιάζεται να δοθεί σε φορολογουμένους έχουν χρέη από φόρους εισοδήματος ή χαράτσι ακινήτων έως τα τέλη του 2013, να ξοφλήσουν την οφειλή τους καταβάλλοντας τα μισά από τα χρέη τους. Όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, με τις σχετικές διατάξεις ένας φορολογούμενος με ληξιπρόθεσμη οφειλή 1.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος του 2012, θα μπορεί να πληρώσει με δύο χρόνια καθυστέρηση τα μισά και να κλείσει την εκκρεμότητα με την εφορία, την ώρα που άλλος φορολογούμενος με ίδια εισοδήματα και τον ίδιο φόρο δανείστηκε μέσω πιστωτικής κάρτας για να πληρώσει με τόκο εμπρόθεσμα τον φόρο του.

Το δεύτερο σημείο που προκαλεί δεύτερες σκέψεις αφορά τη δυνατότητα όλων των φορολογουμένων να ενταχθούν στις 100 δόσεις ανεξαρτήτως ύψους οφειλής μετά τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του ορίου οφειλής έως 1 εκατ. ευρώ για ένταξη στη ρύθμιση. Εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ενδεχόμενη αύξηση του ορίου αντί της απελευθέρωσή του.