Την αύξηση του ορίου του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) μόλις κατά 3,3 δισ. ευρώ, αντί για 10 δισ. που ζητούσε η Αθήνα,ενέκρινε χθες η ΕΚΤ, καλύπτοντας στο όριο τις ανάγκες ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Πλέον εντείνονται και φτάνουν στο κόκκινο οι πιέσεις του ευρωσυστήματος προς την Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, το αργότερο έως αύριο Παρασκευή. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας απέρριψε αίτημα της ελληνικής πλευράς να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Το όριο του ELA αυξήθηκε τελικά στα 68,3 δισ. ευρώ από 65 δισ. ευρώ ενώ είχε προηγηθεί μια ακόμα αύξηση του ορίου –κατά 5,5 δισ.– την προηγούμενη εβδομάδα.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στην «Καθημερινή» ότι η αύξηση του ορίου καλύπτει οριακά, για διάστημα λίγων μόνο ημερών, τις ανάγκες ρευστότητας, δεδομένης της καθημερινής μείωσης των καταθέσεων. Από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 21 δισ. ευρώ ενώ προχθές Τρίτη, στον απόηχο του αδιεξόδου στο Eurogroup, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδας είχε ζητήσει από την ΕΚΤ την αύξηση του ορίου κατά 10 δισ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η ΤτΕ θα υποχρεωθεί σε νέο αίτημα για αύξηση του ELA την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία των τραπεζών.

Οπως εκτιμούν, η μικρή αύξηση του ELA εντείνει την πίεση στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας έως την Παρασκευή, σε διαφορετική περίπτωση οι ελληνικές αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με δύσκολες και επώδυνες επιλογές προκειμένου να διατηρήσουν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Αν η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης το ζήτημα των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων θα τεθεί εκ των πραγμάτων, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.