Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μετά τον κ. Σταϊκούρα τον λόγο πήρε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος και ανακοίνωσε διπλασιασμό της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, πρόσθετη μείωση για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και εμπορικές εκπτώσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Με τον τρόπο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός, δημιουργείται αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο και μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός για την αντιστάθμιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:

  • Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.
  • Επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30 % που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνεται σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα «ώστε, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς»
  • Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15.% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το φυσικό αέριο (όπως και άλλα καύσιμα θέρμανσης πέρα από το πετρέλαιο) εντάχθηκε στο επίδομα θέρμανσης.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη της κρίσης έχει υπερβεί κάθε πρόβλεψη ενώ έκανε λόγο για πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσής της. Για το λόγο αυτό, εφόσον χρειαστεί, το ύψος των ενισχύσεων θα επανεκτιμηθεί μετά από 1-2 μήνες ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές.

Σταϊκούρας: Πακέτο στήριξης 500 εκατ. ευρώ, διπλασιάζεται η επιδότηση σε ρεύμα και θέρμανση

Για μια νέα ενεργειακή κρίση, η οποία προκαλεί επιπλέον σημαντικό και αυξημένο βάρος στα νοικοκυριά έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνοντας τα κυβερνητικά μέτρα κατά των ανατιμήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και εθνικές στρατηγικές αποδεικνύοντας πως έχει άμεσα αντανακλαστικά επισήμανε ο κος Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι : «σε εθνικό επίπεδο θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος του πολίτη για να υπερκαλύπτει τις αναταράξεις», ενώ επισήμανε ότι:

  • Διπλασιάζεται η ενίσχυση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος
  • Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών τα συγκεκριμένα μέτρα ανέρχονται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ και συμπλήρωσε ότι πρόκειται «για μέτρα που στερούν πόρους από την υλοποίηση άλλων δραστηριοτήτων τα οποία όμως είναι αναγκαία. Με αυτό το πλέγμα εθνικών πολιτικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι λειτουργεί υπεύθυνα, ψύχραιμα και αποτελεσματικά. Εκπέμπει σιγουριά, αυτοπεποίθηση, ασφάλεια και σταθερότητα. Και αντιμετωπίζει τις κρίσεις έγκαιρα και αποτελεσματικά. Βρίσκοντας πόρους και χτίζοντας δίχτυ προστασίας».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.