Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση στη σκιά της κλιμάκωσης των πιέσεων από την ΕΚΤ και τη Γερμανία για πλήρη συμμόρφωση στο μνημόνιο έχει στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με τον Β. Σόιμπλε.

Τόσο η Γερμανική, όσο και η ελληνική πλευρά έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για τη διαπραγμάτευση και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε μια σκληρή σύγκρουση.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Σόιμπλε στο Βερολίνο, ο Ελληνας υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά χθες, με δηλώσεις του στο γερμανικό κρατικό κανάλι ARD, ότι «όλα όσα ειπωθούν θα είναι καινούργια για τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που εμείς λέμε και εννοούμε, και στους ισχυρισμούς των άλλων για όσα λέμε και εννοούμε».

«Γι’ αυτό είναι σημαντική η επικοινωνία με τη γερμανική πλευρά και επίτευξη ενός modus vivendi», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα και τη βεβαιότητα ότι η Γερμανία θα επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, καθώς «δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας ή της Ελλάδας να χειροτερεύσει η κατάσταση».

Ταυτόχρονα σημείωσε: «Πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού»,

Αναφέρεται δε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους και σημειώνει ότι, όπως στους Ευρωπαίους δεν αρέσει η λέξη «κούρεμα», έτσι και στους Έλληνες δεν αρέσουν οι λέξεις «πρόγραμμα» και «τρόικα».