Ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν θα προκαλέσει, παρά την τρέχουσα μεταβλητότητα της αγοράς, μία νέα οικονομική κρίση που θα απειλούσε την ακεραιότητα της ευρωζώνης, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα στο πρακτορείο Reuters.

«Η Ευρώπη είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε εντάσεις απ’ ότι πριν από τρία χρόνια, όταν η ελληνική κρίση αποτελούσε μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας», δήλωσε ο υπουργός.

Σχετικά με την απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας (SNB) για την κατάργηση του ελάχιστου ορίου ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ, ο κ. Γκραμένα δήλωσε ότι αυτή ελήφθη με την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε πιθανόν σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα αποδυνάμωναν περαιτέρω το ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, η SNB κατάργησε αιφνιδιαστικά το ελάχιστο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, πυροδοτώντας αρχικά μία ανατίμηση ελβετικού νομίσματος έως και κατά 40%. Η κίνηση αυτή έγινε λίγες μόνο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία η τράπεζα μπορεί να εγκρίνει ένα πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό και να αναθερμάνει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

«Δεν είναι μυστικό ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη θέσπιση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Για τις ελβετικές Αρχές αυτό ήταν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γνώριζαν ότι αν λαμβάνονταν μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, θα αυξάνονταν η πίεση τόσο πολύ στο ελβετικό φράγκο, ώστε δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το πλαφόν» δήλωσε ο κ. Γκραμένα, ο οποίος θα γίνει πρόεδρος του Eurogroup τον Ιούλιο, στο περιθώριο των εργασιών του Ασιατικού Οικονομικού Φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ.