Στα 3,46 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, έναντι 1,43 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Κεντρικής Διοίκησης ανήλθε στο 10μηνο 2014 σε 2 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 2,4 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013.

Τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 διαμορφώθηκαν σε 61,43 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 33,57 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 διαμορφώθηκαν σε 63,11 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα ανάφερε πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι με τις πρωτόγνωρες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα είπε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, λόγω των συμπληρωματικών πιστώσεων που έχουν ήδη διατεθεί σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και της επίπτωσης των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης υπερβάσεων υγειονομικών δαπανών. Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να διαμορφωθούν στα 3,2 δισ. ευρώ.