Η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Euroworking Group στις Βρυξέλλες, στο οποίο η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο και τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου.

Το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμη και πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να περάσει ο Δεκέμβριος χωρίς συμφωνία, οδηγεί στην τεχνική επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος του EFSF. Η Ελλάδα αναμένει από τη ζώνη του ευρώ 1,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στη τελευταία δόση της τρέχουσας αξιολόγησης, ενώ θέλει να κρατήσει διαθέσιμα και τα ομολόγα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικός Σταθερότητας (χωρίς συμφωνία για παράταση του προγράμματος θα ακυρωθούν στο τέλος του έτους).

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία ζητούν την μονοετή επέκταση του προγράμματος, με σκοπό το προαναφερόμενο ποσό των 13,2 δισ. ευρώ να δοθεί σε δόσεις, συνδεδεμένο με προαπαιτούμενα. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μονοετή παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης. Με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιηθεί το αίτημα του ΔΝΤ να μην μείνει μόνο του στο ελληνικό πρόγραμμα έως το Φεβρουάριο του 2016.

Η ελληνική πλευρά που έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής σχέσης με το ΔΝΤ και ζητά μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης φέρεται να διεκδικεί επέκταση του προγράμματος για λίγες εβδομάδες έως ότου κλείσει η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Ωστόσο, οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης φοβούμενες τις πολιτικές εξελίξεις προτιμούν να επεκτείνουν το πρόγραμμα για ένα χρόνο , ώστε η Ελλάδα να είναι «δεμένη» με πρόγραμμα ανεξαρτήτως του πολιτικού αποτελέσματος.

Σημειώνεται πως η επενδυτική εταιρεία Exotix σε ανάλυση που δημοσιοποίησε χθες αναφέρει πως είναι πολύ πιθανό η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας να καθυστερήσει και να περιέλθει στο επόμενο έτος, ίσως μετά από τη διαδικασία εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, κάτι που θα απαιτήσει την παράταση του ισχύοντος προγράμματος της ΕΕ. Η Exotix αναφέρει πως δεν θεωρεί ότι μια τέτοια καθυστέρηση θα μειώσει τις πιθανότητες που θα έχει η κυβέρνηση να εκλεγεί ο υποψήφιός της για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί ότι αντιστάθηκε στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.