Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα πρέπει να υπάρχει ορθολογισμός στα έξοδα μια αντιστοιχία που θα συμβαδίζει ανάλογα με τα έσοδα, καθώς όπως και στο σπίτι μας, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε 120 όταν τα έξοδά μας είναι 100, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στο «MEGA» και στην τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη, «Ανατροπή».

«Όλες οι χώρες που δανείζονται στην ελεύθερη αγορά έχουν την επιτήρηση, που είναι μάλιστα αυστηρότερη από αυτή που έχει η Ελλάδα από την τρόικα» δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης και συνέχισε:

«Η κοινωνία έχει αισθανθεί στο μεδούλι της την ύφεση που την υπεστήκαμε όλες οι οικογένειες. Αυτό έγινε για να ισοσκελίσουμε τον ισολογισμό. Η ανάπτυξη θα έρθει για να δούμε το καλό γιατί μέχρι τώρα έχουμε ζήσει μόνο το κακό».

«Με μεγαλύτερη βεβαιότητα περιμένουμε την ανάπτυξη που θα φέρει μια τροχιά σταθερότητας και βιωσιμότητας. Το κράτος δεν έχει καταφέρει να πιάσει την φοροδιαφυγή και για αυτό αναγκαζόμαστε να κόβουμε από τους χαμηλόμισθους και τους μικροσυνταξιούχους» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, ενώ σχολιάζοντας την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μη δεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία που θα γίνει με τους δανειστές, σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θα αναγκαστεί να συμφωνήσει, ίσως και με χειρότερους όρους-, σε αυτά που συζητάμε με την τρόικα».

Σχετικά με το χρέος, επεσήμανε τόνισε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία πριν την προεδρική εκλογή..

Για τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε πως είναι ένας φόρος που υπάρχει σε όλες τις χώρες. «Στο εξωτερικό οι πολίτες σχεδιάζουν το μέλλον τους γνωρίζοντας πως θα πληρώνουν 5000 ευρώ για παράδειγμα, ενώ στην Ελλάδα ο φόρος επιβλήθηκε ενώ ο κόσμος είχε αγοράσει το ακίνητό του χωρίς να γνωρίζει από πριν το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει. Αυτό ήταν το λάθος κάτι που συμβαίνει όταν κάνεις κάτι για πρώτη φορά. Αν γινόταν σε μια εποχή που υπήρχε ανάπτυξη κανείς δεν θα καταλάβαινε τη διαφορά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.