Ειδήσεις για τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έβγαλε η χθεσινή συνάντηση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΟΤΟΕ κατά την χθεσινή της συνάρτηση με τον κ. Χαρδούβελη ενημερώθηκε για τις θέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενόψει των stress tests που διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εξέφρασε τις θέσεις της για τα ειδικότερα θέματα άμεσης προτεραιότητας, που αφορούν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και της Πανελλήνιας Τράπεζας, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις συνεταιριστικές τράπεζες.

Ειδικότερα, για την Attica Bank τόνισε, ότι στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ότι πρόκειται για μια τράπεζα που έχει ως βασικό μέτοχο ένα ασφαλιστικό ταμείο εργαζομένων, του οποίου η συμμετοχή πρέπει να συνεχιστεί και να διευκολυνθεί και ζήτησε να διατηρηθεί η αυτόνομη πορεία της, δεδομένου ότι και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συνηγορούν. Για την Πανελλήνια Τράπεζα επεσήμανε ότι πρέπει να αναζητηθεί μια συνολικότερη λύση στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που θα περιλαμβάνει και λύσεις για το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να εξετασθεί η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος σε όλα τα παραπάνω είπε ότι η κυβέρνηση δε θέλει να ξοδέψει, αν δεν παραστεί ανάγκη, τα 11,4 δις του ΤΧΣ, ώστε να παραμείνουν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας και αν δεν χρειαστούν να επιστραφούν προκειμένου να μειωθεί το χρέος.

Ακόμη, ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε πως μετά τα stress tests, οι τράπεζες θα έχουν επαρκή κεφάλαια, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, ενώ για τα

κόκκινα δάνεια είπε πως είναι ένα πρόβλημα που πρέπει πράγματι να αντιμετωπιστεί με προσοχή, γιατί ακόμα αυξάνονται. Όπως είπε, μια λύση θα ήταν να υπάρξει ένα δίκαιο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναφερόμενος στους ενδεχόμενους πλειστηριασμούς τόνισε ότι, αν χρειαστεί, θα υπάρξει πλαίσιο προστασίας.

Ο κ. Χαρδούβελης αν και άκουσε την ενημέρωση για την Attica Bank και την Πανελλήνια Τράπεζα, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις. Αρκέσθηκε να δηλώσει πως τα πράγματα στις τράπεζες έχουν εξελιχθεί ομαλά, ότι «η συγκεντροποίηση του τραπεζικού συστήματος έχει ολοκληρωθεί» και ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες -και όχι μόνο οι μέτοχοι -αποτελούν κυβερνητικό μέλημα.

Σχολιάζοντας τέλος, την αναφορά του προέδρου της ΟΤΟΕ, Σταύρου Κούκου, «για κομματικές αντιπαραθέσεις σκοπιμότητας γύρω από την ασφάλεια των καταθέσεων», δήλωσε ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και δεν πρέπει να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντιπαραθέσεις.