Στο άτυπο Eurogroup του Μιλάνο έχει στραμμένη την προσοχή του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης , ο οποίος δεν θα παραστεί σήμερα στην Βουλή στη συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ καθώς θα πρέπει να ταξιδέψει για την ιταλική πόλη, όπου αύριο θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος εισέπραξε μεγάλη κριτική εντός Ελλάδας για τις «μίζερες» και «άτολμες» τροποποιήσεις που επέφερε στον ΕΝΦΙΑ (στόχος ήταν οι ελαφρύνσεις να μην ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ), στο Eurogroup αναμένεται να εισπράξει εύσημα για την σθεναρή του στάση στο ζήτημα και τη συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος. Άλλωστε στο αυριανό Eurogroup ο «άτακτος μαθητής» θα είναι η Κύπρος και όχι η Ελλάδα. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τις απαιτήσεις της τρόικας για τις εκποιήσεις ακινήτων, κάτι που δεν επιτρέπει την εκταμίευση της επομένης δόσης.

Η Ελλάδα θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup και οι συζητήσεις θα περιστραφούν στην πορεία της εφαρμογής του προγράμματος και στην ελληνική πρόοδο εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης στα τέλη Σεπτεμβρίου, από την οποία θα εξαρτηθεί η χορήγηση της τελευταίας δόσης του προγράμματος του EFSF ύψους 1,9 δισ. ευρώ και η δόση 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το κλίμα των συναντήσεων με την τρόικα στο Παρίσι, για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2015, αλλά και για την υλοποίηση των 542 εκκρεμών μνημονιακών δράσεων.

Πάντως, αν και στο Eurogroup της Παρασκευής δεν αναμένονται αναφορές για το ελληνικό χρέος, το θέμα αναμένεται να τεθεί σήμερα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέι Ράις αναμένεται να ερωτηθεί για το εάν το Ταμείο θα συγκαλέσει διάσκεψη για το ελληνικό χρέος με εκπροσώπους των δανειστών και για το εάν αναμένεται η Ελλάδα να λάβει επίσημη πιστοποίηση από την τρόικα ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.