Ένα σχέδιο για διεθνή εποπτεία των τραπεζών, αλλά σε «δύο ταχύτητες» θα εξετάσουν οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη κατά τη Σύνοδο της G20 που ξεκινά αύριο στη Σεούλ.

Το σχέδιο που αποκαλύπτουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προβλέπει ότι οι διεθνείς εποπτικές αρχές θα εστιάσουν στις μεγάλες τράπεζες με παγκόσμια παρουσία και θα αφήσουν τις μικρότερες, που δεν έχουν έντονη διασυνοριακή δραστηριότητα στη δικαιοδοσία των εθνικών τους εποπτικών αρχών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Σύνοδος της G20 έχει ήδη αρχίζει να απογοητεύει, καθώς αναμένεται να αναβάλει την απόφαση για την επιβολή πρόσθετων απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες που θεωρούνται σημαντικές.

Πάντως, αναμένεται να καταρτιστούν δύο χωριστές λίστες τραπεζών, η πρώτη με περίπου 20 ιδρύματα, των οποίων τυχόν κατάρρευση θα αποτελούσε κίνδυνο για το παγκόσμιο σύστημα και η δεύτερη με τις συστημικά σημαντικές τράπεζες ανά χώρα.

Στην πρώτη λίστα εκτιμάται ότι θα βρεθούν οι Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup, Royal Bank of Canada, HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered, UBS, Credit Suisse, Societe Generale, BNP Paribas, Santander, BBVA, Mizuho, Sumitomo Mitsui, Nomura Mitsubishi UFJ, UniCredit, Banca Instesa, Deutsche Bank και ING.