Τουλάχιστον οργή εκφράζουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ. Οι αντιδράσεις που προέρχονται βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από την αντιπολίτευση αλλά και από παράγοντες της αγοράς ανάγκασαν την κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά να αναζητήσουν άμεσα λύση μέχρι το τέλος του μήνα.

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα γίνουν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν τις φουσκωμένες και λανθασμένες δόσεις στο τέλος του Αυγούστου, παρά το αλαλούμ που προκάλεσε το υπουργείο οικονομικών.

Μετά τις αντιδράσεις εξετάζεται να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα περυσινά επίπεδα.

Ο υπουργός των Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ανακοίνωσε ότι, σε 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός αντικειμενικής αποτίμησης αξιών, θα επανέλθει η αποτίμηση των αξιών αυτών στα περσινά επίπεδα.

Το πρόβλημα προκλήθηκε από τις διατάξεις του ΕΝΦΙΑ και το δανεισμό αντικειμενικής αξίας. Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει ότι: «Κτίσµατα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισµού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιµή ζώνης, καθώς και τα ειδικά κτήρια της υποπαραγράφου γ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης της Δηµοτικής Ενότητας στην οποία βρίσκονται. Αν δεν έχουν καθοριστεί τιµές ζώνης στη Δηµοτική Ενότητα, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης του οικείου Δήµου και, αν δεν έχουν καθοριστεί τιµές ζώνης στο Δήµο, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Όσον αφορά στα οικόπεδα, ο νόμος ορίζει: «Αν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή, στην οποία δεν έχουν καθοριστεί µε τις αποφάσεις που προβλέπονται στο προηγούµενο εδάφιο, συντελεστής οικοπέδου (Σ.Οικ.), συνολική τιµή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαµβάνονται οι χαµηλότεροι Σ.Οικ., συνολική τιµή εκκίνησης του οικοπέδου και Σ.Α.Ο. της ζώνης µε τη χαµηλότερη τιµή ζώνης της οικείας Δηµοτικής Ενότητας, όπως ορίζονται κάθε φορά στις αποφάσεις του Υπουργού Οικονοµικών που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 41 του ν.1249/1982. Αν δεν έχουν καθοριστεί τέτοιες ζώνες και τέτοιοι συντελεστές στη Δηµοτική Ενότητα, λαµβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιµές του οικείου Δήµου, και, αν δεν έχουν καθοριστεί ούτε στο Δήµο, λαµβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιµές της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Σημειώνεται πως 27 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση στον κ. Χαρδούβελη στην οποία κάνουν λόγο για εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες και απαράδεκτες χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ και ζητούν, μεταξύ άλλων, διόρθωση των λαθών, αύξηση των δόσεων πληρωμής του και απαλλαγή όσων κατόχων ακινήτων δεν έχουν κανένα έσοδο από την εκμετάλλευσή τους.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να μετατεθεί η πρώτη δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, από τα τέλη Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην επιβαρυνθούν εκ των προτέρων οι πολίτες «για θέματα που μπορεί να αλλάξουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «δήθεν αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ» και επιτίθεται με δριμύτητα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει πως «δεν είναι δυνατό αυτοί που υπερθεμάτιζαν και στήριζαν τις σχετικές διατάξεις πριν λίγους μήνες και αναθεμάτιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική του, τώρα «ως μωραί παρθέναι» να καταγγέλλουν το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν”.

«Αγγίζει σίγουρα τα όρια της γελοιότητας και θυμίζει νούμερο κακόγουστης θερινής κωμωδίας, αν δεν αφορούσε τις ζωές και τα σπίτια των πολιτών», συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εκφράζει οργή για τη συζήτηση που έχει ανοίξει, καθώς υποστηρίζει ότι «επιχειρείται ένας απαράδεκτος αποπροσανατολισμός σε ό,τι αφορά τις πραγματικά αναγκαίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ».

Όπως αναφέρει, «είναι όλως δευτερεύον ζήτημα να διορθωθούν τα λάθη στον υπολογισμό του φόρου, όπου έγιναν, να αρθεί το σκόπιμο αλλά ασήμαντο στην πράξη «φούσκωμα» της επιβάρυνσης των πολιτών (π.χ. με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που στις περιπτώσεις λαθών ή ελλείψεων στη δήλωση επιβάλλει τη δυσμενέστερη για το φορολογούμενο λύση) ή να δοθούν περισσότερες δόσεις για την εξόφληση του φόρου».

«Το κύριο πρόβλημα», συμπληρώνει, «είναι να διορθωθεί ο παραλογισμός και οι κατάφωρες αδικίες που προβλέπει ο «τρελός» αυτός νόμος, για τις οποίες δυστυχώς δεν γίνεται καμία συζήτηση επί της ουσίας, με κυριότερες την απάνθρωπη επιβάρυνση των ιδιοκτητών κενών και απρόσοδων ακινήτων και οικοπέδων, την τιμωρητική μεταχείριση για τις δήθεν μεγάλες περιουσίες που η ίδια η φορολογία ισοπέδωσε με τον εξοντωτικό συμπληρωματικό φόρο, και ειδικότερα τη διπλή φορολόγηση της αστικής ιδιοκτησίας».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος απευθύνει κάλεσμα στο υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει άμεσα τη φορολογία των ακινήτων στο σύνολό της, καθώς, όπως υποστηρίζει, ο ΕΝΦΙΑ με την παρούσα μορφή, το μόνο που θα καταφέρει είναι να οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες σε αφανισμό και τις περιουσίες τους σε μπαράζ πλειστηριασμών.

«Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων εξελίσσεται σε ένα νέο χαράτσι κατά πολύ βαρύτερο και πιο άδικο από το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ» τονίζει κ. Μίχαλος και συμπληρώνει: «Ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επαγγελματική στέγη, αλλά και για τους ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει τις περιουσίες τους σε πλήρη απαξίωση».

«Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να αφήσει τις αόριστες εξαγγελίες για διορθωτικές παρεμβάσεις και να εκλογικεύσει τη φορολογία των ακινήτων», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.