«Κούρεμα» 40% στα ενοίκια για πληττόμενες επιχειρήσεις  και εργαζόμενους σε αναστολή  με αποζημίωση του ιδιοκτήτη για το 50% της ζημιάς, «πάγωμα» 75 ημερών για τις επιταγές, αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και δόσεων ρυθμίσεων, φθηνά κρατικά δάνεια με το 50% να χαρίζεται στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις αλλά και ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές  ελεύθερων επαγγελματιών συνθέτουν το νέο οικονομικό πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ενεργοποιείται από αυτήν την εβδομάδα.

Η επιδημιολογική κρίση ανεβάζει το λογαριασμό για τα κρατικά ταμεία και υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο στην κατάθεση στη Βουλή νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού με αύξηση των πιστώσεων του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατ. ευρώ.  Με τα σενάρια για παράταση του lockdown να ενισχύονται η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα για πρόσθετες παρεμβάσεις για την ανάσχεση των παρενεργειών στην πραγματική οικονομία από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Το πακέτο των μέτρων στήριξης που ανοίγει από αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνει:

1. Ενοίκια: Η προαιρετική μείωση ενοικίων κατά τουλάχιστον 30% σταματάει τον Οκτώβριο και από το Νοέμβριο επανέρχεται το υποχρεωτικό κούρεμα 40%. Υποχρεωτική μείωση 40% στα ενοίκια για τον Οκτώβριο δικαιούνται μόνο  επιχειρήσεις της Κοζάνης  και οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή για την πρώτη κατοικία τους ή τη φοιτητική στέγη. Για το μήνα Νοέμβριο 2020 υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% δικαιούνται:

  • Επιχειρήσεις  που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε  περιφερειακή ενότητα  που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο τουλάχιστον αυξημένου κινδύνου, ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας.
  • Εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους, ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα η επιχείρηση.
  • Γονείς (τουλάχιστον o ένας) που είναι σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.
  • Ναυτικοί, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή, καθώς και για τους συζύγους ή τα έτερα μέρη συμφώνου συμβίωσης και για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.

2. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Από τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιώνονται για το 50% της ζημιάς και το ποσό θα πιστώνεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

3. Επιταγές: Παρατείνονται κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης οι πληρωμές επιταγών που λήγουν  έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή ή ανήκουν σε έναν από τους πληττόμενους ΚΑΔ και στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Αξιόγραφα αυτών των επιχειρήσεων που έληξαν μετά τις 6 Νοεμβρίου, ή θα λήξουν ως την έναρξη ισχύος  του νόμου, δεν μπαίνουν στον Τειρεσία. Για τους κομιστές που δεν θα εισπράξουν τις επιταγές θα ισχύσει και για αυτούς η 75ήμερη παράταση πληρωμής των επιταγών τους, εάν η συνολική αξία των αξιογράφων που δεν θα εισπράξουν λόγω  αναστολής, υπερβαίνει το 50% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους. Εάν η αξία των αναστελλόμενης λήξης επιταγών/αξιογράφων που κατέχουν υπερβαίνει το 20% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους, δικαιούνται δύο διευκολύνσεις από την Εφορία:

  • Παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2021 για πληρωμή ΦΠΑ που έπρεπε να καταβληθεί στο διάστημα 1-30 Νοεμβρίου, καθώς και οφειλών που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία  30.11.1920 και 31.12.2020
  • Αναστολή πληρωμής των δόσεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία. Οι δύο αυτές δόσεις θα πληρωθούν στο τέλος του προγράμματος ρύθμισης.

4. Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Έως τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες προκειμένου να λάβουν φθηνά κρατικά δάνεια τα οποία κυμαίνονται κατ’ ελάχιστον από 1.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων της κάθε επιχείρησης. Στο νέο κύκλο ύψους 1 δισ. ευρώ εντάσσονται επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή καθώς και νέες επιχειρήσεις. Το 50% του ποσού που θα εισπράξει o επαγγελματίας δεν επιστρέφεται ενώ όποιος κάνει αίτηση, θα δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει απόλυση μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021. Επαγγελματίες χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή μηχανή που πλήττονται θα λάβουν 1.000 ευρώ και αυτά τα 500 ευρώ θα είναι χάρισμα ενώ τα υπόλοιπα θα επιστραφούν από τις αρχές του 2022 και μετά σε 40 δόσεις και με επιτόκιο 0,4%. Για τους επαγγελματίες με μείωση τζίρου 20% στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου συγκριτικά με πέρυσι  το ελάχιστο ποσό δανεισμού θα ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και πάλι το 50% θα είναι χάρισμα. Αν μάλιστα οι επαγγελματίες έχουν κλείσει υποχρεωτικά με κρατική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν θα απαιτείται καν μείωση του τζίρου.

5.  Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών επαγγελματιών: Σε 5 αντί για 2 δόσεις θα καταβληθούν οι ασφαλιστικές οφειλές που προέκυψαν από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 για 800.343 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

6. Συλλογικές συμβάσεις:  Με νομοθετική  παρέμβαση αναμένεται να παρατεθεί η ισχύς  των συλλογικών  συμβάσεων εργασίας οι οποίες  έληξαν ή θα λήξουν κατά τη περίοδο της πανδημίας. Χθες άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου με την προθεσμία να λήγει στις 7 Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές των αποζημιώσεων των 800 ευρώ θα γίνουν σταδιακά. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή θα γίνουν μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου.