Χατζηδάκης: Τα έργα των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των νησιών είναι πολλαπλώς ωφέλιμα

Ικανοποίηση για το κοινοπρακτικό δάνειο προς τον ΑΔΜΗΕ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:07
19/10/2020
Χατζηδάκης: Τα έργα των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των νησιών είναι πολλαπλώς ωφέλιμα
4
loading

Την ικανοποίηση του για την υπογραφή του πρώτου κοινού δανείου μεταξύ ελληνικών και κινεζικών τραπεζών, το οποίο χρηματοδοτεί μεγάλες πράσινες επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ και της χώρας, εξέφρασε με σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στην έκδοση κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, επισήμανε: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το πρώτο κοινό δάνειο μεταξύ ελληνικών και κινεζικών τραπεζών που χρηματοδοτεί μεγάλες πράσινες επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ και της χώρας».

Και συμπλήρωσε: «Τα έργα των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των νησιών είναι πολλαπλώς ωφέλιμα: ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια των νησιωτικών περιοχών, επιτρέπουν το "σβήσιμο" των φουγάρων της ΔΕΗ και εξοικονομούν χρήματα από τον φορολογούμενο, αφού με την ολοκλήρωσή τους θα οδηγήσουν σε μείωση των ΥΚΩ κατά 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση στηρίζει αυτή την πολιτική και χαίρομαι που τη στηρίζουν και οι τράπεζες, στο πλαίσιο της σύγχρονης αντίληψης για τις πράσινες χρηματοδοτήσεις που επεκτείνονται και στις ΑΠΕ, στη σύγχρονη επεξεργασία των αποβλήτων, στην πράσινη επιχειρηματικότητα γενικότερα».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε ότι το δάνειο συνιστά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον ΑΔΜΗΕ και το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 5 δισ. ευρώ, που υλοποιεί σε βάθος δεκαετίας.

«Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ενεργειακός επενδυτής στη χώρα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που οι ελληνικές και οι κινεζικές τράπεζες είναι αρωγοί του αναπτυξιακού μας έργου. Με τη χρηματοδότηση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ εξασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα για την επίσπευση των έργων του και ταυτόχρονα βελτιώνει τη χρηματοοικονομική του θέση προς όφελος όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μανουσάκης.

Οι επικεφαλής των τριών ελληνικών τραπεζών και οι εκπρόσωποι της BOC εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη χρηματοδότηση ενός από τα σημαντικότερα επενδυτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στη χώρα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη σύμπραξης των τραπεζικών ιδρυμάτων με στόχο τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τους βέλτιστους και πλέον βιώσιμους όρους.

Σημειώνεται ότι το κοινό ομολογιακό δάνειο εξαετούς διάρκειας, υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ και τις τέσσερις πιστώτριες στις 25 Σεπτεμβρίου 2020.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  Τούρκοι η Γερμανοί ειναι από πίσω υπουργέ μου??

 2. avatar Giorgis

  Πολύ καλά αλλά πρέπει να τοποθετηθούν και ΑΠΕ στα νησιά ώστε αφενός να απαιτούνται μικρότερης ισχύος και συνεπώς φθηνότερα καλώδια και αφετέρου να δίνουν ρεύμα από αυτές τις ΑΠΕ όταν υπερπαράγουν και στην υπόλοιπη χώρα.

 3. avatar Panagiotis 1

  Τα ΥΚΩ μέχρι τώρα είναι παραφουσκωμένα: 1. Λόγω πρωτοφανούς και παρατεταμένης ολιγωρίας των κυβερνήσεων να λύσουν το θέμα σύνδεσης με τα νησιά. 2. Λόγω του ότι το ποσό επιμερίζεται ισόποσα σε όλους αντί να είναι μεγαλύτερο στους χρήστες της υπηρεσίας δλδ τους νησιώτες.

 4. avatar AABBC

  Ω ρε φαγοπότι που έρχεται. Πρέπει να βγω βουλευτης

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει