Το Διοικητικό Συμβούλιο της L’Oréal συνεδρίασε στις 14 Οκτωβρίου 2020 υπό την προεδρία του Jean-Paul Agon. Ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής Διορισμών και Διακυβέρνησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ποιο θα είναι το πλάνο της νέας διακυβέρνησης και διαδοχής του επικεφαλής του Ομίλου.

Καθώς το καταστατικό της Εταιρείας δεν προβλέπει καμία εξαίρεση για τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη, ο Jean-Paul Agon θα παραδώσει τα καθήκοντά του ως Chief Executive Officer (CEO), πριν από τον Ιούλιο του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυνδέσει τα καθήκοντα του Chairman και του Chief Executive Officer.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την πρόθεση να ανανεώσει την εντολή του Jean-Paul Agon ως Chairman, μια θέση που κατέχει από το 2011, και να ορίσει τον Nicolas Hieronimus ως Chief Executive Officer.

Ο Nicolas Hieronimus ξεκίνησε την καριέρα του στη L’Oréal πριν από 33 χρόνια όπου και παραμένει έχοντας αναλάβει μια σειρά από ρόλους σε διαφορετικές χώρες και Κλάδους της εταιρείας. Από το 2017 είναι Deputy Chief Executive Officer, υπεύθυνος για όλους τους Κλάδους δραστηριοποίησης της εταιρείας.

Η Sophie Bellon, Chairwomen της Επιτροπής Διορισμών και Διακυβέρνησης και Independent Director, σχολίασε: «Η Επιτροπή μας εργάστηκε για περισσότερο από δεκαοκτώ μήνες για το σχεδιασμό της μελλοντικής ηγεσίας της L’Oréal και τη διαδοχή του Jean-Paul Agon ως CEO, μέσω μίας διαδικασίας που θέλαμε να είναι αντικειμενική, απαιτητική και με προοπτική προς το μέλλον. Αφού εξέτασε τις κύριες προκλήσεις του Ομίλου για τα επόμενα χρόνια, η Επιτροπή επέλεξε αρκετούς υποψηφίους, άνδρες και γυναίκες, με δεξιότητες και προσωπικές ικανότητες για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς αυτές τις προκλήσεις. Η Επιτροπή στη συνέχεια, είχε συνεντεύξεις μαζί τους. Ο Nicolas Hieronimus αναδείχθηκε ως ο πιο ικανός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Jean-Paul Agon ως CEO. Συνεπώς, ο διορισμός του προτάθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, με την πλήρη συμφωνία του Jean-Paul Agon. »

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την ευτυχία να μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στον Jean-Paul Agon ως Chairman και αδημονεί να του αποτίσει φόρο τιμής την κατάλληλη χρονική στιγμή. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ήθελε να τον ευχαριστήσει θερμά για τα 15 χρόνια του ως CEO του Ομίλου. Ο Jean-Paul Agon οραματίστηκε το μέλλον της ομορφιάς και μεταμόρφωσε ριζικά την εταιρεία για να την προσαρμόσει στις προκλήσεις της εποχής της, παραμένοντας πιστός στις βασικές αρχές της L’Oréal.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι η προτεινόμενη οργάνωση θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της απόδοσης, των αξιών και των δεσμεύσεων του Ομίλου, καθώς και την ποιότητα της διακυβέρνησής του. Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Nicolas Hieronimus θα επωφεληθούν από την επιτυχημένη και αναγνωρισμένη εμπειρία του Jean-Paul Agon και στις δύο θέσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορεί να βασίζεται στην εμπειρία του σε θέματα διακυβέρνησης για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών του Ομίλου. Ο Nicolas Hieronimus θα μπορεί να βασίζεται στις συμβουλές του Jean-Paul Agon στο πλαίσιο των πολύτιμων ανταλλαγών απόψεων που βασίζονται στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους, εδώ και πολλά χρόνια.

Επιπλέον, στο διάλογό του με την Επιτροπή Διορισμών και Διακυβέρνησης, ο Jean-Paul Agon, με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου και την πλήρη υποστήριξη του Nicolas Hieronimus, επιθυμεί να διατηρήσει τον ρόλο του Deputy Chief Executive Officer, μια θέση που κατείχε ο Nicolas Hieronimus από το 2017. Η Barbara Lavernos, η οποία θα τεθεί επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας το Φεβρουάριο του 2021, θα διοριστεί Deputy CEO την 1η Μαΐου 2021.

Σχολιάζοντας αυτές τις αποφάσεις, ο Jean-Paul Agon δήλωσε:

«Κατόπιν αιτήματός μου, η Επιτροπή Διορισμών και Διακυβέρνησης άρχισε να εργάζεται από πολύ νωρίς για την διεξαγωγή μιας διεξοδικής διαδικασίας επιλογής του νέου CEO, την οποία ολοκλήρωσε με υποδειγματικό τρόπο.

Ο Nicolas Hieronimus είναι ένας εμπνευσμένος ηγέτης που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από το CEO της L’Oréal. Η μεγάλη ευαισθησία του στις ανάγκες και τις προσδοκίες των καταναλωτών, η τέλεια κατανόηση του πνεύματος της εποχής, η εμπειρία μάρκετινγκ στο χώρο της ομορφιάς σε όλα τα κανάλια, τις χώρες και τις κατηγορίες, η βαθιά γνώση του για τις μάρκες του Ομίλου και η ικανότητά του να ενώνει και να κινητοποιεί ομάδες,  τον καθιστούν τον καλύτερο υποψήφιο για να ηγηθεί της L’Oréal. Ο Nicolas Hieronimus είναι επίσης ιδανικά προετοιμασμένος για το ρόλο, δεδομένης μιας υποδειγματικής καριέρας άνω των 30 ετών εντός του Ομίλου, με σημαντικές επιτυχίες, μια από οποίες είναι και αυτή του επικεφαλής του τμήματος L’Oréal Luxe. Τα τελευταία 3 χρόνια, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο δίπλα μου ως Deputy CEO, για να κινητοποιήσει τα επιχειρησιακά μας τμήματα, ειδικά στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε εδώ και αρκετούς μήνες. Χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και της δικής μου.

Λαμβάνοντας υπόψιν το υπόβαθρο, τις δεξιότητες και τα προσωπικά της χαρακτηριστικά, η Barbara Lavernos έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αναλάβει τον στρατηγικό ρόλο της Deputy CEO. Με τον διορισμό της, το Τμήμα Έρευνας τοποθετείται στο υψηλότερο επίπεδο του Ομίλου, επιβεβαιώνοντας τον κρίσιμο ρόλο του για την L’Oréal. Η νέα Ηγεσία, που συνδυάζει Έρευνα, Καινοτομία (R&I)και Τεχνολογία θα αποτελέσει το λίκνο των μεγάλων εφευρέσεων του Ομίλου για το μέλλον.

Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν ένα πνεύμα συνέχειας, με το οποίο η L’Oréal ήταν πάντα συνδεδεμένη. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Nicolas Hieronimus θα οδηγήσει τον Όμιλό μας σε νέες επιτυχίες, με την πλήρη υποστήριξη των 88.000 υπαλλήλων της L’Oréal.

Ως Chairman, θα χαρώ να συνεχίσω να υπηρετώ το μέλλον της L’Oréal και να μάχομαι για την εκπλήρωση της φιλοδοξία μας για οικονομική ευημερία, αλλά και για περιβαλλοντική, κοινωνική και ηθική αριστεία. »

Αυτές οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαΐου 2021 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί μετά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 20 Απριλίου 2021, μια Γενική Συνέλευση που θα κληθεί για να διορίσει τον Nicolas Hieronimus ως επικεφαλής και να εγκρίνει την πολιτική αμοιβών που αντιστοιχεί στη νέα οργάνωση.

Nicolas Hieronimus

Απόφοιτος του ESSEC, το 1985, ο Nicolas Hieronimus εντάχθηκε στη L’Oréal το 1987 ως Product Manager. Έγινε Μarketing Director για τα Laboratoires Garnier το 1993. Το 1998, έγινε Γενικός Διευθυντής του τμήματος Garnier Maybelline στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2000, ορίστηκε Γενικός Διευθυντής, L’Oréal Paris France, και στη συνέχεια International General Manager για τη L’Oréal Paris. Το 2005, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της L’Oréal Mexico. Το 2008, ο Jean-Paul Agon τον διόρισε Γενικό Διευθυντή του τμήματος L’Oréal Professional Products. Τον Ιανουάριο του 2011, διορίστηκε Πρόεδρος της L’Oréal Luxe, ρόλο που κατείχε μέχρι το τέλος του 2018. Το 2013, ανέλαβε τη θέση του Προέδρου Selective Divisions (Luxe, Δερμοκαλλυντικά, Επαγγελματικά Προϊόντα). Ορίστηκε Deputy CEO και υπεύθυνος για όλους τους Κλάδους δραστηριοποίησης της εταιρείας το Μάιο του 2017.

Barbara Lavernos

Κατέχοντας εκπαίδευση μηχανολόγου, η Barbara Lavernos είναι απόφοιτη του L’Ecole des Hautes Etudes d’Ingénieur (HEI France). Η Barbara Lavernos έγινε μέλος της L’Oréal πριν από 29 χρόνια ως purchaser στο εργοστάσιο Aulnay και στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής προμηθειών του εργοστασίου προϊόντων make up και αρωμάτων Ormes και Διευθύντρια του εργοστασίου Rambouillet στη Γαλλία. Το 2004, η Barbara Lavernos έγινε Global Chief Procurement Officer του Ομίλου L’Oréal. Το 2012, διορίστηκε ως Γενική Διευθύντρια του Travel Retail παγκοσμίως. Το 2014, ο Jean-Paul Agon τη διόρισε Chief Operations Officer και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Διαχειρίζεται ολόκληρη την αλυσίδα αξίας από το σχεδιασμό συσκευασίας, την προμήθεια, την κατασκευή έως την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Η Barbara ηγείται επίσης της στρατηγικής του Ομίλου για την Παγκόσμια Τεχνολογία Πληροφοριών (IT) και είναι επικεφαλής των παγκόσμιων ομάδων πληροφορικής στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού Beauty Tech. Θα αναλάβει Πρόεδρος του τμήματος Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας από τον Φεβρουάριο του 2021.