Το πρόγραμμα σταθερότητας της σλοβενικής κυβέρνησης προβλέπει ότι το έλλειμμα θα «πέσει» κάτω από το 3% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα η χώρα να αποδειχθεί συνεπής στη δέσμευση που ανέλαβε.

Το πρόγραμμα σταθερότητας, που εγκρίθηκε χθες από την σλοβενική κυβέρνηση, το οποίο καθορίζει το πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, σύμφωνα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπει ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο 4,2% του ΑΕΠ φέτος, πριν συρρικνωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015.

Η πρόβλεψη του ελλείμματος για το τρέχον έτος περιλαμβάνει δαπάνη που αντιστοιχεί στο 0,9% του ΑΕΠ και αφορά στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εξαιρουμένης αυτής της εφάπαξ δαπάνης, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,2%.

Η πολιτική εξυγίανσης προβλέπεται, περαιτέρω, ότι θα βελτιώσει τη διαρθρωτική ισορροπία, ένα στοιχείο που διαμορφώνεται από τον επιχειρηματικό κύκλο και εξαιρεί τις εφάπαξ δαπάνες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο μέσος ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης στη Σλοβενία, ήτοι ο ρυθμός με τον οποίο το διαρθρωτικό έλλειμμα θα μειωθεί, εκτιμάται σε ένα ετήσιο ποσοστό της τάξης του 0,48% μέχρι το 2017, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι της ΕΕ.

Το πρωτογενές ισοζύγιο, το οποίο εξαιρεί τις δαπάνες για τόκους, θα βρεθεί σε αρνητικό έδαφος το 2014 (-0,7% του ΑΕΠ), αλλά αναμένεται να μετατραπεί σε πλεόνασμα το 2015 και να φθάσει στο 3,3% το 2018.
Το πρόγραμμα σταθερότητας είναι ένα βασικό έγγραφο, το οποίο τα κράτη- μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων. Η Σλοβενία έχει περιθώριο να αποστείλει τα έγγραφα αυτά στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Όπως και η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, η Σλοβενία έχει επισήμως υπαχθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (excessive deficit procedure-EDP) από το 2009. Αρχικά της είχε ζητηθεί να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013, ωστόσο η Επιτροπή αργότερα μετέθεσε την προθεσμία στο 2015, αφότου διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας είχε αναλάβει δράση στη σωστή κατεύθυνση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση.