Ενόψει της κατάρτισης των σχεδίων προϋπολογισμών για το 2021 και σε επιστολή τους προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και τους ομολόγους του των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, τονίζουν πως οι δημοσιονομικές πολιτικές των χωρών – μελών θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.

«Οι συζητήσεις μας στο Eurogroup και στο Ecofin στις 11/12 Σεπτεμβρίου επαναβεβαίωσαν έναν υψηλό βαθμό συναίνεσης για τους ενδεδειγμένους προσανατολισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2021. Σε συνέχεια των συζητήσεων αυτών και της Ετήσιας Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2021, η επιστολή αυτή παρέχει πρόσθετες οδηγίες για την προετοιμασία των σχεδίων προϋπολογισμού για το 2021», σημειώνουν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Η γενική ρήτρα διαφυγής, η οποία ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο θα παραμείνει ενεργή το 2021, αναφέρουν, ενώ προσθέτουν ότι την άνοιξη του 2021 θα εξετασθεί ξανά το θέμα αυτό. Όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, θα επιδιωχθούν δημοσιονομικές πολιτικές για την επίτευξη «συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων», σημειώνουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι «καλά στοχευμένα και προσωρινά και η χρήση και η αποτελεσματικότητά τους πρέπει να εξετάζονται τακτικά», καθώς και ότι «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας (του κορονοϊού), τα έκτακτα μέτρα είναι πιθανόν να πρέπει να προσαρμοστούν και να συνδυασθούν με μέτρα που βελτιώνουν τα βασικά δεδομένα των οικονομιών μας, στηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση».

Επίσης, αναφέρεται ότι ο δημοσιονομικός σχεδιασμός για το 2021 θα πρέπει να λάβει υπόψη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

«Η Κομισιόν θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί και σχεδιασθεί για να απορροφήσουν τον αντίκτυπο της κρίσης, να στηρίξουν την ανάκαμψη και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη σκέψεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», τονίζεται σχετικά.