Στο κυνήγι των ιδιοκτητών ακινήτων που έγιναν «ξενοδόχοι» με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking, HomeAway αλλά δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους, προχωρεί η Εφορία.

Αρχίζει ελέγχους και διασταυρώσεις σε φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα και όπως  αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, η ΑΑΔΕ έχει ήδη ζητήσει από τις 3 μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, HomeAway, Booking.com) να αποστείλουν στοιχεία για εισοδήματα ακινήτων που διατέθηκαν στην Ελλάδα για τα έτη 2018 και 2019. Στο ραντάρ της Εφορίας θα βρεθούν  στοιχεία για πληρωμές που έγιναν από το εξωτερικό μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. σε ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Ο πρώτος έλεγχος που έγινε στα στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών εντόπισε εκατοντάδες φορολογούμενους που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα.

«Ένα άλλο σημαντικό έργο διασταύρωσης για το οποίο είμαστε πάρα πολύ, αν θέλετε, χαρούμενοι, διότι είναι προϊόν μιας πολύ πρωτοποριακής νομοθεσίας, είναι η λήψη πληροφοριών από τις πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού. Ήδη, έχουμε ζητήσει από τις τρεις (3) μεγάλες πλατφόρμες διάθεσης ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις, να μας αποστείλουν, μέχρι το τέλος του μήνα, στοιχεία εισοδημάτων των ακινήτων που διατέθηκαν στην Ελλάδα, για τα έτη 2018 και 2019  και από του χρόνου προγραμματίζουμε αυτά τα στοιχεία να τα λαμβάνουμε μέσα στο Φεβρουάριο, έτσι ώστε να μπορούμε να τα εισαγάγουμε κι εμείς στις φορολογικές δηλώσεις» ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία που θα στέλνουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για τα έσοδα που εισπράττει ο φορολογούμενος που ενοικιάζει το ακίνητό του θα ανεβαίνουν αυτόματα στη φορολογική δήλωση των φορολογούμενων. Έτσι με τον τρόπο αυτό θα εντοπίζονται και θα φορολογούνται πιο εύκολα τα εισοδήματα από ακίνητα.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και ήταν προϊόν και της συνεργασίας που είχαμε με το υπουργείο Οικονομικών, στο να εισαγάγουμε ένα πλαίσιο διατάξεων, το οποίο έθεσε πολύ σοβαρούς κανόνες στο τι πρέπει να κάνουν οι πλατφόρμες αυτές στη χώρα μας. Για μας, είναι πολύ σημαντικό όσοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως από πού, από ποια περιοχή της Γης δραστηριοποιούνται, να τηρούν τους ίδιους κανόνες. Είμαστε, αν θέλετε, πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι αυτή η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την ευκαιρία αυτή για να καλέσω τους συμπολίτες μας, οι οποίοι τυχόν ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων τους το 2018 και το 2019, να το πράξουν το συντομότερο» σημείωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ.