Η Ελλάδα… τιμωρεί και την καινοτομία

Μέτρα που «στραγγαλίζουν» τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
12:18
23/02/2014
Η Ελλάδα... τιμωρεί και την καινοτομία
2
loading

Καταιγισμό μέτρων που «στραγγαλίζουν» τις ελάχιστες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η καινοτομία, το λογισμικό και τα startups, καταγγέλλουν επιχειρήσεις, επαγγελματίες, φορείς και επενδυτές, υποστηρίζοντας πως οι αλλεπάλληλες εγκύκλιοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αναντίστοιχη με τις εκπεφρασμένες κυβερνητικές προθέσεις για την ανάπτυξη νέων μορφών επιχειρηματικότητας.

Χαρακτηριστική είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», η επιβολή παρακράτησης φόρου 20% επί των «δικαιωμάτων» (royalties), με άμεσα θιγόμενους όσους έχουν δραστηριότητες σε τομείς όπως την πνευματική ιδιοκτησία σε λογοτεχν9ικά, καλλιτεχνικά ή επιστημονικά έργα, ραδιοφωνικές εκπομπές, λογισμικό για εμπορική εκμετάλλευση ή προσωπική χρήση, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εμπορικά σήματα, απόρρητους χημικούς τύπους, βιομηχανική εμπειρία, τεχνογνωσία, ακόμα και ηλεκτρονική λήψη λογισμικού (downloading) ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν τα πιθανά έσοδα από τα «δικαιώματα» κάθε κατηγορίας σε πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν είναι εύκολο να αγνοήσει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά είναι και δύσκολο να εισπράξει.

Ειδικοί φοροτεχνικοί επισημαίνουν πως, παρά το γεγονός ότι το εισόδημα από τα δικαιώματα καταγράφεται σαφώς, σε αρκετές περιπτώσεις η διάκριση του δικαιώματος, της παροχής υπηρεσίας και του κέρδους από την πώληση κεφαλαίου είναι πολύ δύσκολη, όπως στην περίπτωση των βιομηχανικών πατεντών και παροχής τεχνογνωσίας.

Μέχρι στιγμής, και παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία κατάργησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων, δεν ελήφθη μέριμνα για τις καινοτομικές επιχειρήσεις, στις οποίες η φορολογία είναι στο 26% επί των κερδών, χωρίς να υπολογίζονται η προσωπική φορολόγηση και τα μερίσματα. Επίσης υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος, χωρίς να υπάρχει καθεστώς φορολογικής ανοχής για υποχρεώσεις όπως η προκαταβολή φόρου και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ακόμα και οι εταιρείες με τη μορφή Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) δεν έχουν τελικά την αναμενόμενη έκταση φοροελαφρύνσεων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar andy

    μετα σας φταινε οι offshore

    1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

      ναι ρε φίλε αλλα καποιος τελικα πρεπει να πληρωνει φορους. μη φορολογουμε το ενα μη φορολογουμε το αλλο στο τελος φορους ποιος θα πληρωνει? ο μισθωτος και ο συνταξιουχος. νεοφιλελευθερισμος με απλα λογια. Μη φορολογηση των κερδων και φορολογηση των μισθων. Αυτο το μοντελο για να πετυχει δημοσιονομικα ομως θελει μισθους καναδα αυστραλιας νορβηγιας ωστε να ειναι επαρκη τα εσοδα απο τη φορολογηση των μισθων και της καταναλωσης ή ενα πληθυσμο ινδιας ή κινας ωστε να ειναι 1.000.000.000 οι εργαζομενοι για να μαζευτει παλι μεγαλο ποσο. Οι νεοφιλελευθεροι ολα δικα τους τα θελουν. Να μη πληρωνουν μισθους να μη πληρωνουν και φορους. Γενικα στην Ελλαδα ειτε εχουμε σοσιαλδημοκρατια (που υποτιθεται οτι ειχαμε επι πασοκ, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ) ειτε εχουμε νεοφιλελευθερισμο που εχουμε τωρα θα ειναι παντα εφαρμοσμενα οπως βολευει μερικους , την ελιτ της χωρας, και οχι οπως τα εφαρμοζουν στις ανεπτυγμενες χωρες....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει