Την απαγόρευση πραγματοποίησης συναλλαγών που είχε επιβάλει την περασμένη εβδομάδα στις τράπεζες UBS, Citigroup και BNP Paribas απέσυρε η Τουρκική Εποπτική Τραπεζική Αρχή (BDDK), καθώς αυτές εκπλήρωσαν κανονικά τις συναλλαγματικές υποχρεώσεις τους, όπως αναφέρει σε σημερινή επιστολή τη προς αυτές.

Οι τρεις ξένες τράπεζες -στις οποίες επιβλήθηκε η απαγόρευση την περασμένη Πέμπτη που η λίρα Τουρκίας υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο- έχουν τώρα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους σε ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο», αναφέρεται στη επιστολή που είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters και η οποία επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της BDDK.

Η έρευνα στην UBS, τη Citigroup και τη BNP Paribas συνεχίζεται, σημειωνόταν στην επιστολή, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες.

Η απαγόρευση πραγματοποίησης συναλλαγών στις παραπάνω τράπεζες ήταν ένα από μερικά προστατευτικά μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση την Πέμπτη (07/05), όταν η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βυθίστηκε στη διάρκεια της ημέρας στις 7,269 λίρες ανά δολάριο, το χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκίνησαν νομικές δράσεις κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο και δόθηκαν αυξημένες αρμοδιότητες στην εποπτική Αρχή να ασκεί διώξεις για χειραγώγηση της αγοράς. Η BDDK είχε δηλώσει τότε ότι οι τρεις τράπεζες δεν εκπλήρωναν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους σε λίρες και η απαγόρευση αφορούσε μονάδες των τριών τραπεζών σε άλλες χώρες.