Απάντηση στην απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου αναφορικά με την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2015 δίνει σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποτελεί κλειδί και θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κανένα συνταγματικό δικαστήριο δεν πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική που πρέπει να εφαρμόζει ή όχι, τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Την Τρίτη το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε διορία τριών μηνών στην ΕΚΤ να αιτιολογήσει τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και άλλων αξιογράφων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ανακοινώσει, απειλώντας ότι εάν δεν το κάνει, θα χάσει τη Μπούντεσμπανκ από μέλος.

«Δεν επαφίεται σε κανένα συνταγματικό δικαστήριο να αποφασίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η ΕΚΤ. Η ανεξαρτησία της είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών συνθηκών, τις οποίες έχει κυρώσει και η Γερμανία», επέμεινε ο Κόντε στη συνέντευξή του.

«Το βρίσκω εκτός τόπου ένα εθνικό δικαστήριο, έστω κι αν είναι συνταγματικό δικαστήριο, να ζητεί από την ΕΚΤ να αιτιολογήσει τις αγορές της. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτές τις πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.