Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που αποκάλυψαν 514.081 καταγραφές Αριθμών Μητρώων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) που ανήκαν σε άτομα που έχουν αποβιώσει, αλλά συνεχίζουν να διατηρούν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα λάβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να ενημερώσει τη βάση δεδομένων του Τaxisnet.

Στόχος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ.Θεοχάρη, είναι μέσα από την αξιοποίηση των δεδομένων αυτών να δρομολογηθούν οι κατάλληλες διασταυρώσεις ώστε να απαλειφθούν από τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών θανόντες φορολογούμενοι που εμφανίζονται εν ζωή.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις που υποβάλλονται για λογαριασμό φορολογούμενων που έχουν αποβιώσει υποβάλλονται υποχρεωτικά χειρόγραφα στις εφορίες. Το γεγονός ότι 514.081 φορολογούμενοι που έχουν αποβιώσει, συνεχίζουν να διατηρούν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου σημαίνει πως οι οικείοι τους δεν δήλωσαν το θάνατό τους στις φορολογικές αρχές.
Στις περιπτώσεις που φορολογούμενος, ενώ έχει αποβιώσει, εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου ως ενεργός επιχείρηση, θα πρέπει να υποβάλλεται δήλωση διακοπής εργασιών, με ημερομηνία διακοπής, εφόσον δεν αποδεικνύεται διαφορετικά, την ημερομηνία θανάτου. Με τη δήλωση συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στις περιπτώσεις διακοπής λόγω θανάτου, ενώ καταχωρείται και το όνομα του κληρονόμου που υποβάλλει τη δήλωση.