Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι δηλώσεις του, ότι οι ευρωπαίοι γνώριζαν για το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά δεν έκαναν κάτι γι’αυτό, επιχειρεί ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής.

«Πιστεύω ότι το μήνυμά μου προς τους προηγούμενους πρωθυπουργούς αλλά και προς τους υπουργούς Οικονομικών ήταν πάρα πάνω από καθαρό. Και όχι μόνο το δικό μου, αλλά και της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων πρωθυπουργών της Ευρωζώνης. Από το από το 2008 ασκούσαμε πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα σωστά μέτρα, ώστε να μπορέσει να αναστρέψει την κατάσταση που έδειχνε να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

»Δεν βγάλαμε το πρόβλημα στον έξω κόσμο γιατί εκείνη την περίοδο το Eurogroup ήταν ένα ανεπίσημο όργανο στο οποίο απλώς συζητούσαμε πράγματα. Ήταν όμως σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το Eurogroup βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας» τονίζει ο κ. Γιούνκερ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημειώνει ακόμη: «Όταν είπα ότι το παιχνίδι τελείωσε, αναφερόμουν στα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία που στέλνατε στην Ευρώπη. Αλλά ακόμη και χωρίς αυτά, ήταν φανερό από το 2008, ότι η Ελλάδα έχανε σε ανταγωνιστικότητα και γίνονταν συζητήσεις γι’αυτά τα θέματα με διαδοχικούς Έλληνες υπουργούς».

Ερωτηθείς για τα περί «διεφθαρμένης χώρας», ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει: «Αναφέρθηκα σε δηλώσεις που έγιναν επανειλημμένως και δημοσίως. Δεν πιστεύω όμως ότι οι Έλληνες, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον ότι έχουν αυτό το πρόβλημα, μπορούν να κατηγορούν τον πρωθυπουργό τους επειδή το παραδέχθηκε ανοιχτά, σε όλον τον κόσμο, όταν άρχισε να συζητεί για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

»Ξέρετε, η χώρα σας δεν είναι η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιμετωπίζει προβλήματα διαφθοράς. Και άλλοι πρωθυπουργοί στην ευρωπαϊκή γειτονιά παραδέχθηκαν ότι έχουν αντίστοιχα θέματα στις δικές τους χώρες. Ο κ. Παπανδρέου έχει ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα να καταπολεμήσει τη διαφθορά και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο δυσκολεύεται να αποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη αυτό που είπε» επισημαίνει.

Πηγή: in.gr