«Οι Έλληνες στρέφονται στις κάρτες… ταρό, καθώς το ράλι των αγορών κρύβει τη μιζέρια της ανεργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

«Σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που κάποτε στεγαζόταν το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ο καλλιτέχνης Τεό ανακατεύει το Joker, το Μάγο και το Διάβολο σε μία τράπουλα ταρό για να μαντέψει τη μοίρα του σακατεμένου ελληνικού έθνους», σημειώνει με καυστικό ρόπο το δημοσίευμα του Bloomberg.

Και προσθέτει:

«Πάνω από το κεφάλι του τρεμοπαίζει μία ηλεκτρονική εγκατάσταση η οποία δείχνει τις τιμές των μετοχών στα υψηλά του 2007, πριν την εξαετή ύφεση».

Αφορμή για το δημοσίευμα στάθηκε η έκθεση της Biennale, την οποία φιλοξενεί το πρώην κτίριο του Χρηματιστηρίου, στην οδό Σοφοκλέους.

«Η Σοφοκλέους, ως προσωρινό σπίτι της Biennale, έχει εξελιχθεί σε μαυσωλείο των πρώην πλουσίων και ένα φυτώριο
τέχνης», αναφέρει σκωπτικά το δημοσίευμα.

Η Ελλάδα παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ευρωζώνη, ώστε να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Με την οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά 23% και πάνω από το 25% του ενεργού πληθυσμού να είναι άνεργοι, οι Έλληνες προετοιμάζονται για περισσότερο πόνο.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει κερδίσει 25% φέτος, τα ελληνικά ομόλογα έχουν κερδίσει 41% το 2013, ενώ οι επενδυτές, όπως ο Paulson και η JPMorgan Chase «ρίχνουν» πλέον χρήματα στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, οι πολίτες δεν έχουν πολλούς λόγους να πανηγυρίζουν, καθώς έχουν υποστεί μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ως αντάλλαγμα για τα 245 δισ. ευρώ της ελληνικής διάσωσης. Την ίδια ώρα, η ανεργία βρίσκεται στο 27%.

Το Bloomberg αναφέρεται και στις κοινωνικοπολιτικές ταραχές που συγκλόνισαν την Ελλάδα, με φόντο τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Όπως σχολιάζει ο Nicholas Spiro, επικεφαλής της Spiro Sovereign, πουθενά αλλού στην ευρωζώνη, δεν υπάρχει τέτοια ασυνάφεια, ανάμεσα στο επενδυτικό κλίμα και τα οικονομικά θεμελιώδη, όσο στην Ελλάδα.