Στους λόγους που τροφοδοτούν την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς επικεντρώνεται η Huffington Post, υποστηρίζοντας ότι εντείνεται το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο παρότι έχει χάσει το 91% της αξίας του από τον Οκτώβριο του 2007 έως και τον Ιούνιο του 2012. Έκτοτε, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, έχει καταγράψει αξιοσημείωτη ανάκαμψη, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας.

Σήμερα, τρεις είναι οι λόγοι που συντηρούν το κλίμα αισιοδοξίας για το ελληνικό χρηματιστήριο:

– Το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης εμφανίζεται ελαφρώς πιο διασφαλισμένο.

– Η μείωση του εργατικού κόστους αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

– Η αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως αναδυόμενη αγορά προσελκύει σημαντική μερίδα επενδυτών.

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί

Ο πρώτος παράγοντας που στηρίζει την άνοδο του χρηματιστηρίου είναι η μείωση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη εφαρμογή του δεύτερου πακέτου διάσωσης που έχει λάβει η Ελλάδα, βασικός πυλώνας του οποίου ήταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+) τον Μάρτιο του 2012.

Η Ελλάδα κινείται κοντά στο στόχο για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, τόσο το 2013, όσο και το 2014, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Η Huffington Post παραθέτει ωστόσο τη δική της εκτίμηση για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που παραμένει στο 30%.

Προειδοποιεί, όμως, ότι μία ελληνική κυβέρνηση που πιθανότατα θα λάβει στο μέλλον αποφάσεις που θα μειώσουν τη βούληση για μεταρρυθμίσεις, τότε δεν αποκλείεται να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ. «Αυτό μπορεί να συμβεί αν η πολιτική κατάσταση στη χώρα επιδεινωθεί περαιτέρω και στην εξουσία έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα καθαρά αντιμνημονιακό. Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα ίσως διεξαχθούν το 2014», σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Και προσθέτει:

«Μια νέα σοβαρή πολιτική κρίση στην Ελλάδα μπορεί να υπονομεύσει την αισιοδοξία στο ΧΑ και να βάλει φρένο στην ανάκαμψη – και κατ’ επέκταση άνοδο – της ελληνικής αγοράς».

Ελκύει τους επενδυτές το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την υποβάθμισή του σε αναδυόμενη αγορά

Μετά την υποβάθμιση του ΧΑ σε αναδυόμενη από ανεπτυγμένη αγορά (τίτλος τον οποίο κατείχε από το 2001), τα funds που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές είναι έτοιμα για μαζικές επενδύσεις στις ελληνικές μετοχές. Όπως επισημαίνεται, οι επενδυτές μπορούν να βρουν αγοραστικές ευκαιρίες στις φθηνές ελληνικές μετοχές.

Εξάλλου, η Huffington Post, σημειώνει η Ελλάδα πλέον εμφανίζει πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας αναδυόμενης αγοράς:

– Τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.

– Η μεταρρυθμιστική ατζέντα μπορεί να υποστηρίξει το επιχειρηματικό κλίμα.