Εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς το ελαιόλαδο και άλλα ελληνικά προϊόντα

Στον κατάλογο προστέθηκε και ο χυμός από δαμάσκηνα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21:18
17/02/2020
Εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς το ελαιόλαδο και άλλα ελληνικά προϊόντα
4
loading

Με απόφαση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου τα ελληνικά προϊόντα εξαιρούνται για δεύτερη φορά από τους αμερικανικούς δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ελληνικό λάδι, τα προϊόντα ελιάς, τα τυριά, τα κρασιά και τα συναφή εξαγωγικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ, βρέθηκαν εκ νέου εκτός στην αναθεωρημένη λίστα των προϊόντων που υπόκεινται στις αμερικανικές κυρώσεις. Μάλιστα εξαιρέθηκε από τον κατάλογο των δασμών και ο χυμός από δαμάσκηνα.

Πρόκειται για μία δεύτερη επιτυχία της κυβέρνησης, όπως τόνισαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, που επιτεύχθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνι Γεωργιάδη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, η οποία έφερε το θέμα στο ψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης με διμερείς απευθείας επαφές και πέτυχε η εξαίρεση που ίσχυε από τον Οκτώβριο του 2019 να διατηρηθεί και με την νέα αναθεώρηση.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται με εντατικές διαβουλεύσεις η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την απαλοιφή των δασμών και στα ροδάκινα, που από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν επιβαρυνθεί με ένα υπερβολικό κόστος από την σχετική απόφαση του Αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Από πλευράς της Ελλάδας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, συνεχώς τονίζεται ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει πληγεί δυσανάλογα και απαιτείται η λήψη μέτρων για την άμβλυνση των συνεπειών καθώς και η διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας με τις ΗΠΑ, ώστε να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στον τομέα του εμπορίου.

Η οικονομική διπλωματία που έχει αναχθεί ως μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κοινό πεδίο των συναρμόδιων υπουργείων που ενεργοποιήθηκαν και πέτυχαν τόσο την ενημέρωση των φορέων στην Ελλάδα όσο και την ενημέρωση της Αμερικανικής Διοίκησης που την οδήγησε να υιοθετήσει τα ελληνικά αιτήματα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Nick 5

  [...] Every six months I have sent to my aunts 92 years old vitamins , for 20 some years what is vitamins worth???? $60 for the last two years. My aunt. has to pay $42 plus $60 for post office plus $60 for the vitamins. Do the math how much this vitamins cost...And now read in your article. I hope you know why am pissed off

 2. avatar John From NY

  Δίκιο έχεις φίλε αφού η γενιά του Πολυτεχνείου έμαθε σε επιδοτήσεις αντί να προωθεί το ελληνικό λάδι. Έχουμε το χειρότερο όνομα γι\'αυτό το πουλάμε όσο όσο. Το παίρνουν οι Ιταλοί, το αναμιγνύουν και το πουλάνε για Ιταλικό.

 3. avatar Κρήτη Σητεία

  Το θέμα είναι έτσι όπως πάνε οι τιμές οι καιρικές συνθηκες , οι ασθένειες , ο Δάκος και οι δαπάνες για νερά - λιπάσματα κ.λ.π. έξοδα , ΔΕΝ συμφέρει πλέων να καλλιεργούμε ελιές!! ;

  1. avatar χαροντας

   δυστυχως η ελια δεν ειναι επικερδης καλλιεργεια οσο και σκληρο εαν ακουγεται αυτο και δυσαρεστο φυσικα γιατι υπαρχουν τεραστιες εκτασεις δεσμευμενες οι οποιες θα μπορουσαν να υπαρχουν πιο κερδοφορες καλλιεργειες οπως π.χ. της αμυγδαλιας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει