Εκτός στόχων κινήθηκαν τα έσοδα από τις ΔΟΥ στο 8μηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2013 σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σε επίπεδο οκταμήνου, το συνολικό ποσό είσπραξης έφτασε τα 17,54 δισ. ευρώ και παρουσίασε μικρή απόκλιση της τάξεως του 5,7% έναντι του στόχου. Σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία, τα συνολικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τις ΔΟΥ για το μήνα Αύγουστο ανήλθαν στα 2,74 δισ. ευρώ και εμφάνισαν απόκλιση 14,1% έναντι του στόχου.

Τον Αύγουστο καταγράφθηκε αύξηση κατά 48% του ρυθμού ένταξης φορολογουμένων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν4152/2013. Το συνολικό υπόλοιπο βασικής οφειλής των ενταχθέντων σε αυτά αυξήθηκε κατά 48% (στα 379 εκατ. ευρώ από 256 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα). Αναμένεται δε ο ρυθμός της πάγιας ρύθμισης να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους. Ακόμη σημειώθηκε υπέρβαση στις εισπράξεις ΦΠΑ κατά 10,4% του στόχου, ενώ σε επίπεδο οκταμήνου η υπέρβαση ήταν της τάξης του 1,3%.

Αύξηση εμφάνισε η συνολική εισπραξιμότητα του χαρτοφυλακίου των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών (παλαιών και νέων). Συνολικά έχουν εισπραχθεί στο οκτάμηνο, από την κατηγορία αυτή, απαιτήσεις ύψους 1,833 δισ. ευρώ, αυξημένες σημαντικά σε σχέση με το 2012 κατά 31,8%.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, παρουσίασε αύξηση 1,72% στο τέλος Αυγούστου σε σχέση με τον Ιούλιο (ήτοι κατά 1,033 δισ. ευρώ), στοιχείο που αποδίδεται στην αναμενόμενη μηνιαία αύξηση των ληξιπροθέσμων από άμεσους φόρους (εισοδήματος και περιουσίας). Το εν λόγω φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι ο όγκος των εκκαθαριστικών Εισοδήματος και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα είχαν ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Αυγούστου.