Τη διαβεβαίωση ότι η Σλοβενία έχει αρκετά χρήματα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της φέτος έδωσε η πρωθυπουργός της χώρας Αλένκα Μπράτουσεκ, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, τις φήμες για επικείμενο αίτημα βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση «περιττές».

Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας συζητούν την πιθανότητα, τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» των τραπεζών να είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα, δήλωσε η κ. Μπράτουσεκ έπειτα από τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Όμως, πρόσθεσε, πρόκειται μόνο για συζητήσεις και οι φήμες, βάσει των οποίων η Σλοβενία θα ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, είναι περιττές.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει 1,2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των σλοβενικών τραπεζών, όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερ», οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό. Οικονομικοί αναλυτές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι χρειάζονται τουλάχιστον πέντε δισ. ευρώ για τις τράπεζες και από τη στιγμή που το κράτος δεν διαθέτει αυτό το ποσό και δεδομένης της έλλειψης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τότε, το ενδεχόμενο να ζητηθεί βοήθεια από την ΕΕ είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο που κερδίζει «έδαφος».

Η κ. Μπράτουσεκ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει καμία τέτοια φήμη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει στοιχεία που βασίζονται στις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας (Banka Slovenije).

Η ίδια πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα έπειτα από την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών (αναμένεται τον επόμενο μήνα).

Η κ. Μπράτουσεκ εμφανίστηκε ικανοποιημένη για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και τη συμφωνία για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2014 και υπενθύμισε τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που ενέκρινε η κυβέρνηση.