Χαλάρωση του στόχου για το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2014, σε 4% από 4,5%, επιδιώκει η Πορτογαλία στις συνομιλίες με την τρόικα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας.

Ο Πόρτας, ο οποίος είναι επίσης ο συντονιστής της οικονομικής πολιτικής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, είπε ότι η Λισαβόνα θα προτείνει ο στόχος για το έλλειμμα της χώρας φέτος να επαναπροσδιοριστεί κατά μισή μονάδα για το 2014, στο 4,5% (από 4%), στις συνομιλίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο φετινός στόχος για το φετινό έλλειμμα είναι το 5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Ο στόχος αυτός θα ήταν «πιο προσήκων», επισήμανε ο Πόρτας, παρά τις «θετικές ενδείξεις» της οικονομικής δραστηριότητας. «Δεν είναι μυστικό» ότι υπάρχουν «αποκλίσεις» ανάμεσα στην τρόικα και στην κυβέρνηση όσον αφορά τους στόχους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου ωστόσο είπε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει οριστική απόφαση όσον αφορά το θέμα αυτό.

Ο Πόρτας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια δεύτερη δανειακή σύμβαση. Είπε ότι η Πορτογαλία ενδέχεται να λάβει μόνο «προληπτικές» εγγυήσεις πιστώσεων ώστε να διευκολυνθεί η επάνοδός της στις διεθνείς αγορές δανεισμού ότι ολοκληρωθεί η τρέχουσα δανειακή σύμβαση, στα μέσα του 2014, κατά το υπόδειγμα όσων εξετάζονται για την περίπτωση της Ιρλανδίας.

Οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης θεωρητικά δεν μπορούν να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα ανώτερο από το 3% του ΑΕΠ τους με βάση τους κανόνες της ΕΕ, αν και έχουν γίνει αρκετές εξαιρέσεις, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Ο στόχος της Πορτογαλίας για το έλλειμμα επρόκειτο να συζητηθεί κατά την επόμενη αποστολή αξιολόγησης που θα κάνει κλιμάκιο 4της διεθνούς τρόικας των πιστωτών της Πορτογαλίας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) από την επόμενη εβδομάδα.

Η τρόικα είχε χορηγήσει ένα δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία το 2011.