Στην υποβολή της Αίτησης για Διαιτησία (Request for Arbitration) εναντίον της Κύπρου στο αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Τράπεζας στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε η Marfin Investment Group, μετά την παρέλευση της 6μηνης περιόδου φιλικής επίλυσης της διαφοράς με πλήρη απραξία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η MIG, από κοινού με άλλους επενδυτές, θα διεκδικήσει την αξία της επένδυσής της στην ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ύψους περίπου 824 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 20 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα διεκδικήσουν την αξία των δικών τους επενδύσεων ύψους περίπου 229 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία το Διαιτητικό Δικαστήριο θα συγκροτηθεί, εντός 90 ημερών από την καταχώρηση του αιτήματος, από τρεις Διαιτητές εκ των οποίων οι αιτούντες και η Κυπριακή Δημοκρατία θα διορίσουν από έναν και ο τρίτος θα διορισθεί ως Πρόεδρος με κοινή συμφωνία των μερών.

Επίσης ανακοινώνεται ότι η MIG έχει καταθέσει από καιρού αναφορά στην αρμόδια Ελληνική Ποινική Δικαιοσύνη ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα κατά παντός υπευθύνου σε σχέση με τις δραστηριότητες της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ για την περίοδο 2006 μέχρι 29 Μαρτίου 2013.

Η αναφορά για τις υπό εξέταση δραστηριότητες είναι ευρύτατη, περιλαμβάνει δε μεταξύ άλλων: την αγορά, διακράτηση και τελικώς διάθεση Ελληνικών Ομολόγων, τη διασυνοριακή συγχώνευση της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με την MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, την χορήγηση δανείων σε δανειζόμενους σε Κύπρο και Ελλάδα και την έκδοση και διάθεση αξιογράφων κεφαλαίου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στα πλαίσια της ανωτέρω προκαταρκτικής εξέτασης, για λόγους πληρότητος της διαδικασίας η MIG θα αιτηθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα ανακριτή την κλήση και όλων των φυσικών προσώπων Ελληνικής ή Κυπριακής υπηκοότητος που κατά καιρούς έχουν προβεί σε προφορικές ή/και έγγραφες δηλώσεις με τις οποίες ισχυρίζονται ότι σχετικά με τις υπό εξέταση δραστηριότητες έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα οποιασδήποτε μορφής, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουν ενόρκως και να προσκομίσουν προς αξιολόγηση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Σχολιάζοντας τις ανωτέρω εξελίξεις ο Πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παρά τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού της Κυπριακής κοινής γνώμης οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Έννομης Τάξης θα αποκαλύψουν τελικώς ότι οι ευθύνες και τα αίτια της καταστροφής της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ανάγονται σε πράξεις και παραλείψεις εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι τεράστιες επενδύσεις μετόχων και κατόχων αξιογράφων που χάθηκαν εκτιμώ ότι θα ανακτηθούν».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.