«Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις»

Μεταστροφή του ενδιαφέροντος διαπιστώνουν οι αναλυτές της Eurobank


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
0:38
29/08/2013
«Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις»
loading

Η δημόσια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν πρέπει να καθυστερήσει την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

«Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να υπάρχει μια μεταστροφή του ενδιαφέροντος από την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος προς τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-16. Χωρίς να παραγνωρίσουμε τη σημασία του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους θεωρούμε πως η συγκεκριμένη μεταστροφή του ενδιαφέροντος είναι ατυχής. Ο δημόσιος διάλογος θυμίζει την περίοδο Νοεμβρίου 2010 - Νοεμβρίου 2011 όταν η αναγκαία απομείωση χρέους χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για την καθυστέρηση της εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να επαναληφθεί τώρα» , αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank.

«Το ενδιαφέρον του δημοσίου διαλόγου αλλά και της κυβέρνησης είναι αναγκαίο να στραφεί κυρίως στην εφαρμογή του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την καταβολή των δόσεων του δανειακού προγράμματος τουλάχιστον από την Ευρωζώνη αλλά και γιατί αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που μπορεί να βελτιώσει της αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, παρόλο που η βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί από μια νέα απομείωση ή από ένα νέο δάνειο, χωρίς την επιστροφή σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς τα όποια οφέλη θα είναι μόνο πρόσκαιρα και θα οδηγήσουν σε ένα ακόμη κύκλο απομειώσεων. Η εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία εκείνου του περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, την βελτίωση των επιδόσεων στον τουριστικό τομέα και τις εξαγωγές», αναφέρεται στην ανάλυση της τράπεζας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει