Στο Metropolitan Club στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στρέφονται σήμερα τα βλέμματα της αγοράς καθώς κυβερνητικά στελέχη, κορυφαία στελέχη των 4 συστημικών τραπεζών και πολλές ελληνικές εισηγμένες θα επιχειρήσουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και τα κεφάλαια των αμερικανών επενδυτών, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία καθώς και τις οικονομικές, επενδυτικές και επιχειρηματικές προοπτικές της Ελλάδας.

Με το μήνυμα η «Ελλάδα επανέρχεται» (Greece is Back) και με τη συμμετοχή 1.000 στελεχών της αγοράς, κυβερνητικών αξιωματούχων, κορυφαίων funds, τραπεζιτών, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, πραγματοποιείται το ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης θα απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος  Σταϊκούρας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών φορέων και οργανισμών (PIMCO, Goldman Sachs, Citibank, BlackRock, BlueCrest, Morgan Stanley, Helm, Nomura, Third Point κ.α).

Από πλευράς κυβερνήσεως θα συμμετάσχουν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Επίσης θα συμμετάσχουν και οι Riccardo Lambiris, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ, και ο Δημήτρης Τσάκωνας του ΟΔΔΗΧ.

Στο επίσημο δείπνο θα μιλήσει ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, ενώ θα τιμηθεί για την επενδυτική δραστηριότητά του στην Ελλάδα ο Τζον Πόλσον. Αύριο, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διοργανώνει την «Ημέρα της Ελλάδας», με την ελληνική κυβερνητική αποστολή και τις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Wall Street να χτυπούν το καμπανάκι της λήξης.

H «εκστρατεία πειθούς» του υπουργού Οικονομικών στη «Μέκκα» της παγκόσμιας οικονομίας και του καπιταλισμού πραγματοποιείται δε σε μια κομβική περίοδο, καθώς:

  1. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρέχονται κίνητρα για να έρθουν φρέσκα κεφάλαια στην Ελλάδα και τα οποία θα πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστά αφού: απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία ενώ θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.
  2. Η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη των επενδύσεων για την προσεχή χρονιά. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 13,4%, έναντι μόλις 8,8% φέτος.
  3. Ο στόχος για την ανάπτυξη το 2020 έχει τοποθετηθεί ακόμη πιο ψηλά στο 2,8% την ώρα που Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ κινούνται σε πιο συντηρητικές εκτιμήσεις 2,3%.
  4. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)  θα συνεχίσει να κρατά ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα, μολονότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες το 2020 είναι σχεδόν μηδενικές.