Οι αρχές της Ελβετίας μπορούν να διαβιβάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες δεδομένα που αφορούν αμερικανούς πολίτες, πελάτες της τράπεζας Crédit Suisse, σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι φοροδιαφεύγουν, βάσει μιας απόφασης του ανώτατου ελβετικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου που ανακοινώθηκε σήμερα.

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των πελατών αυτών και έδωσε το πράσινο φως ενός αιτήματος της αμερικανικής εφορίας να της διαβιβαστούν συλλογικά τα δεδομένα πελατών της τράπεζας αυτής από τις ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή είναι οριστική και δεν υπάρχει δυνατότητα να ασκηθεί άλλη έφεση.

Η αμερικανική εφορία είχε ζητήσει το 2011 να της δοθούν στοιχεία αμερικανών πελατών που κατηγορούνται για φορολογική απάτη με τη συνέργεια της Crédit Suisse. Το αίτημα αυτό είχε αρχικά εγκριθεί από τις ελβετικές φορολογικές αρχές, αλλά οι Αμερικανοί πελάτες αμφισβήτησαν την απόφαση αυτή με ένδικα μέσα και η προσφυγή τους κατέληξε στο ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Για το δικαστήριο το αμερικανικό αίτημα είναι σύννομο και αποδεκτό, έστω κι αν υποβλήθηκε συλλογικά, δηλαδή αφορά πολλούς πελάτες, και παρότι αυτοί δεν είναι εξακριβωμένο ποιοι είναι.

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα, το ομοσπονδιακό δικαστήριο ανέφερε ότι η «σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας που είχε συναφθεί με τις ΗΠΑ το 1996 επιτρέπει επί της αρχής συλλογικά αιτήματα, υπό τον όρο πάντως ότι το υποβαλλόμενο αίτημα να είναι αρκούντως λεπτομερές, ώστε να θεμελιώνεται η κατηγορία της απάτης ή συναφή αδικήματα και να επιτρέπει την εν καιρώ ταυτοποίηση αναζητούμενων φυσικών προσώπων».
Εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι μετά την απόφαση «μπορούν πλέον να διαβιβαστούν» στους Αμερικανούς.