Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για επικουρικές συντάξεις και αναδρομικά

Ο δικηγόρος και εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος εξηγεί στο newsbeast.gr


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
12:15
08/10/2019
Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για επικουρικές συντάξεις και αναδρομικά
4
loading

Με αφορμή τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων, ο δικηγόρος και εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, απαντά στο newsbeast.gr, μεταξύ άλλων, για το αν και πότε θα καταβληθούν τα ποσά των αναδρομικών και αν θα υπάρχουν αυξήσεις ή μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

«Όσον αφορά το θέμα της νέας νομοθέτησης μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σχέση με το ύψος των κύριων και επικουρικών συντάξεων, εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι καταρχήν περιμένουμε να δούμε την καινούργια νομοθέτηση. Φαίνεται ότι προσπαθώντας κάποιος να ευθυγραμμιστεί με αυτό που λένε οι δικαστικές αποφάσεις, θα πρέπει να βελτιώσει τους συντελεστές αναπλήρωσης, γιατί από το ίδιο το δικαστήριο οι συντελεστές αναπλήρωσης κρίθηκαν χαμηλοί.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις είναι μια βασική παράμετρος που προσδιορίζει το ύψος της σύνταξης, επομένως όσο βελτιωθούν οι συντελεστές θα πάμε προφανώς σε κάποιες μεγαλύτερες συντάξεις. Δεν ξέρω βέβαια αν η βελτίωση των συντελεστών θα γίνει από τα πρώτα χρόνια του ασφαλιστικού βίου ή θα γίνει μετά από κάποια χρόνια, δηλαδή μετά από 30 ή 35.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι με τον νέο τρόπο που θα προσδιορίζονται οι κύριες συντάξεις τελικά, κάποιες θα βελτιωθούν -δεν αναμένω κάποια θεαματική βελτίωση- κάποιες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και ενδεχομένως κάποιες θα περιοριστούν.

Όσον αφορά τις επικουρικές και εκεί περιμένουμε νέα νομοθέτηση. Θα κριθεί από τις αναλογικές μελέτες που θα εκπονηθούν, θα δούμε πως τελικά θα προσδιοριστεί το ύψος.

Πηγαίνοντας στο θέμα των αναδρομικών, θέλω να επισημάνω ότι έχω μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Οι αποφασίσεις του ΣτΕ δεν είχαν ως θέμα να κρίνουν τις αναδρομικές περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα είναι οι αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ του 2015 που τις έκριναν αντισυνταγματικές. Από εκεί και πέρα ευθέως κρίση για τις συνταγματικές περικοπές για τις νέες αποφάσεις δεν είχαμε.

Στην απόφαση η οποία αναφέρεται στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων υπάρχουν κάποιες σκέψεις σε σχέσεις με τις μνημονιακές περικοπές για το χρονικό διάστημα μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (μετά τον Μάιο του 2016) και οι σκέψεις αυτές είναι δυσμενείς σε σχέση με τις μνημονιακές περικοπές, αλλά το θέμα είναι όταν συζητάμε για το πως λύθηκε το θέμα θα πρέπει να έχουμε ευθέως μια απόφαση η οποία να κρίνει το θέμα, να προσδιορίζει και όχι σε σκέψεις που διατυπώνονται στα πλαίσια μιας άλλης διοίκησης όπως της δίκης που αφορούσε τον επαναπροσδιορισμό των κύριων συντάξεων.

Από εκεί και πέρα βέβαια το τι θα γίνει με τα αναδρομικά είναι και ζήτημα πολιτικής βούλησης. Το υπουργείο, η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει κάτι, ανεξαρτήτως (χωρίς να εννοώ αντίθεση) μια που έχουμε, όπως είπα και πριν, τις αποφάσεις της ολομέλειας και από εκεί και πέρα δεν έχουμε κάποια νέα κρίση του ΣτΕ σε σχέση πάντα με το συγκεκριμένο θέμα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar PanosGianaros

  Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για επικουρικές συντάξεις και αναδρομικά
  Ο δικηγόρος και εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος εξηγεί στο newsbeast.gr

  ΔΗΛΑΔΗ . . . . θα ψηφιστεί νέος νόμος , θα είναι ίδιος με του Κατρούγκαλου
  αλλά θα έχει ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ διατύπωση . . . !
  Οσο για αναδρομικά , θα τα - σβύνει όλα - ο νέος νόμος . . . !
  ΕΡΧΕΤΑΙ . . . !
  υ.γ
  Ένας άλλος εργατολόγος ' ' προειδοποίησε ' ' προχτές . . . . . Να τυπώσετε το
  Ενημερωτικό σας σημείωμα της σύνταξής σας που ανέβασε ο ΕΦΚΑ και να
  κοιτάτε συνέχεια ' ' την νέα σας σύνταξη ' ' ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΗΣΕΤΕ . . . !
  Γιατί σε λίγο είτε το θέλετε είτε όχι , , , αυτή θα παίρνετε . . . !

 2. avatar Εν ολιγοις..και στο δι ταυτα…

  ..τι μας ειπατε κε Μπουρλο?? Τ ι π ο τ ε πολιτικολογειτε κ εσεις με ανευ αξιας δικαιολογιες κ λογια ξυλινα. Θα δοθουν??? Ναι ή οχι κ ποσα περιπου. Αυτο πειτε!!!

 3. avatar SER 30

  Με αφορμή τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων,...........ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΑ ΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΜΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΑΛΑ ΙΣΑ ΙΣΑ '' Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ '' ΔΗΛΑΔΗ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ? ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΟΙ . Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι με τον νέο τρόπο που θα προσδιορίζονται οι κύριες συντάξεις τελικά, κάποιες θα βελτιωθούν -δεν αναμένω κάποια θεαματική βελτίωση- κάποιες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και ενδεχομένως κάποιες θα περιοριστούν. ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΕ ΜΠΟΥΡΛΕ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΣΑΦΗΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΘΑΡΗ ΜΑΣ ΤΑΠΩΣΑΤΕ ΜΑΣ ΗΡΕΜΗΣΑΤΕ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΑΤΕ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΣΑΤΕ . ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΩΣΤΕ ΑΛΛΕΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ . ΡΕ ΔΕ ΠΑΣ [...]

 4. avatar GeorgeM

  Από εργατολόγος...τερατολόγος???

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει