Αρκετά απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την επικρατούσα σήμερα κατάσταση στην Ευρωζώνη, την οποία χαρακτήρισε «αδύναμο σημείο της παγκόσμιας οικονομίας», εξέφρασε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, κατά τη σημερινή παρουσίαση στη Βιέννη της έκθεσης της ΑΚΤ, στην οποία διατυπώνει προβλέψεις για την εξέλιξη της οικονομίας.

Στην έκθεση προβλέπεται για το χώρο της Ευρωζώνης το 2013 ύφεση κατά μέσον όρο 0,6% και για την Ελλάδα 4,8%, ενώ το 2014 η Ευρωζώνη προβλέπεται ότι θα καταγράψει ανάπτυξη 1,1% αλλά η Ελλάδα ύφεση 1,2%.

Σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, από το Νοέμβριο του 2011 γίνονται συνεχώς αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η οικονομική πολιτική φαίνεται να υποτίμησε τη δυναμική της ύφεσης και, σε αντίθεση με την οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπόρεσε να βγει από την ύφεση και αυτό κυρίως επειδή στη Γηραιά Ήπειρο λείπει η ισχυρή εσωτερική ζήτηση.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ακόμη και χώρες όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία βρίσκονται σε ύφεση, ενώ και η χαρακτηριζόμενη ως «ατμομηχανή της ανάπτυξης» Γερμανία χάνει σε δυναμική, κάτι που ο ίδιος σχολιάζει κάνοντας λόγο για «ανησυχητική εξέλιξη».

Σε καλύτερη κατάσταση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης εξακολουθεί να εμφανίζεται η Αυστρία, ακόμη και αν από το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της παρουσιάζει στασιμότητα και η ΑΚΤ έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2013 και το 2014 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 0,3% και 1,5%, αντίστοιχα.

Αυτό το ελάχιστο ποσοστό ανάπτυξης ανάγεται κυρίως στις αυστριακές εξαγωγές, ωστόσο ο διοικητής της ΑΚΤ προειδοποιεί πως «οι προσδοκίες για αυξημένες εξαγωγές και επενδύσεις συνδέονται με κινδύνους», καθώς σήμερα η Αυστρία εξάγει στον χώρο της Ευρωζώνης λιγότερα προϊόντα από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε πάντως ο Νοβότνι σε σχέση με τον πληθωρισμό και τον αποπληθωρισμό στην Αυστρία, όπου, όπως λέει, δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις τιμών, αναφέροντας ως αιτία τη συνεχιζόμενη πτώση που παρουσιάζουν οι τιμές στον ενεργειακό τομέα.

Από την πλευρά της, η νέα διευθύντρια του τμήματος Εθνικής Οικονομίας της ΑΚΤ, Ντόρις Ρίτσμπεργκερ-Γκριούνβαλντ, εκτίμησε πως το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει και το επόμενο έτος κάτω από το 5% στην Αυστρία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (εφέτος στο 4,8%).